måndag 22 januari 2018

Norra Latin

Äntligen har Sara Bergmark Elfgren kommit med en uppföljare till Cirkeln. Norra latin är första delen i en planerad serie, Stockholmsserien. Jag ser fram emot att följa den. Norra Latin är som Cirkeln, en magisk berättelse mitt i vardagen, magisk realism kanske man kan kalla det.

I bokens centrum finns två tjejer, Tamar och Clea. Båda börjar på Norra Latins teaterprogram och drömmer om att bli skådisar. Men det är inte så att de blir bästisar, de lever heelt olika liv. Clea blir med en gång en av de populära. Hon är dotter till en känd skådespelerska och har redan varit med i flera filmer och teateruppsättningar. Dessutom är hon tillsammans med Tim som går i samma klass och han är son till en känd skådespelare. Han är såklart skitsnygg har varit med i filmer, TV och är rik.

Tamar har flyttat till Stockholm från Östersund. Hon har lämnat familj, vänner och allt som hon känner till för att hon älskar teater. Tamar tänker att hon kommer få ett nytt spännande liv i Stockholm, men så blir det inte riktigt. Istället blir hon ganska ensam och har svårt att hitta sin plats i sin nya tillvaro. Dessutom anar Tamar något i skolans korridorer, något som vakar på henne och viskar hennes namn.

Alla som börjar på Norra Latin får förr eller senare höra berättelsen om Erling Jensen. Erling var en elev på skolan som försvann under mystiska omständigheter. Det var under premiären av teatern En midsommarnattsdröm som Erling mördade en av lärarna och sedan försvann och han har aldrig setts till sedan dess. Alla elever tror att det är en skröna men Tamar börjar anar att det är Erling som viskar till henne och vill att hon ska hjälpa honom. Hon förstår också att han menar allvar med att han faktiskt kan skada människor om hon inte gör det.

Precis som i Cirkeln handlar Norra Latin inte bara om spöken och magi utan om vanliga frågor som vänskap, kärlek och om att passa in.

Riktigt spännande, fast inte som Cirkeln.     


 

Inga kommentarer: