onsdag 4 april 2018

Hasselskogen

Men hur bra var inte det här? Hasselskogen av Melissa Albert är en mörk, spännande och modern saga. Den får mig att tänka på Holly Blacks Mörkrets tjänare och Den mörkaste delen av skogen. Bara bokens snygga framsida får det att pirra i mina fingrar (och alla bilder får en förklaring i boken).

Hasselskogen är ett stort gods (taket syns i mitten av omslaget), ett stort hus med massor av mark. Där bor den berömda och väldigt hemlighetsfulla författarinnan Althea Proserpine. Hon har bara skrivit en bok Sagor från Hinsidan och hon har knappt gett några intervjuer. Bokens fans är fanatiska, fast boken inte går att få tag i längre. Alla exemplar som har funnits har mystiskt försvunnit och om något exemplar dyker upp så försvinner de ganska fort igen. Sagorna i boken är grymma, Bröderna Grimms sagor är vackra små godnattsagor i jämförelse. Men det verkar som de som läst boken blir helt förtrollade och även de som inte läst den blir besatta av tanken på den mystiska boken och författarinnan.

Men det är inte Althea som är huvudperson i boken. Det är hennes sjuttonåriga barnbarn Alice som det handlar om och hon har aldrig ens träffat sin mormor. Hon har vuxit upp på massor av platser, Alice tycker att det känns som om hon har vuxit upp i en bil, hela tiden på väg. Det är Alice och hennes mamma Ella som flyttar runt i hela USA och de är hela tiden förföljda av otur. Det är när oturen slagit till som de måste flytta igen och den slår till ganska ofta.

Men så en dag får de ett brev som berättar att mormodern, Althea har dött. Då säger mamman ganska mystiskt att nu är det slut på otur och att de äntligen kan slå sig ned. Mamman gifter sig med en väldigt rik man som bor på Manhattan i New York, Alice sätts i en fin skola och allt verkar riktigt bra. Men Alice har känslan av att oturen inte alls är borta, hon kan liksom se hur skuggorna kryper närmare igen. Hon har rätt - så klart. En dag när hon kommer hem från skolan är hennes mamma kidnappad och den enda ledtråden hon får är en sida ur Sagor från Hinsidan. Samtidigt börjar mystiska personer/varelser att dyka upp och alla verkar vilja henne något. Som tur är har hon blivit vän med en kille som heter Finch, han har läst Sagor från Hinsidan (det har aldrig Alice gjort) och verkar vara ett av de galna fansen. Men han kan hjälpa henne när hon börjar förstå att det är Hinsidan som tagit hennes mamma och att sagorna är inte bara är sagor.

Snipp snapp snut...


ISBN 9789177811749
 

Inga kommentarer: