onsdag 1 augusti 2018

Närmare kommer vi inte

Som pappan i Karl-Bertil Jonssons julsaga säger: Det var förbanne mig det finaste jag har hört sedan jag konfirmerades. Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark och Monika Steinholm är en riktigt varm, vacker och stämningsfull berättelse om kärlek. Fast det är om en kärlek som är trasslig, jobbig och svår att greppa - så som det ofta kan vara.

I början av boken har Jens tröttnat på att vara Niklas hund. De har varit vänner alltid och Jens har varit Niklas side-kick ända sedan BB. Nu har Niklas träffat Gunn och det är inte kul för Jens att vara femtehjulet, speciellt inte då han är kär i Niklas. Jens bestämmer sig för att han måste göra något.

Han ringer sin morbror som bor ca 20 mil bort med sin partner Phil och frågar om han får komma och bo hos honom ett tag. Det får han såklart och Jens morbror Torstein verkar vara den skönaste personen på jorden. Han fattar direkt att det är kärleksbekymmer och fattar ganska snabbt att det handlar om en kille. Jens åker dit och kommer mitt i Bobbysocks La de swinge (se nedan) och Torstein och Phil har på sig de berömda scenkläderna som Bobbysocks bar under melodifestivalen 1985. Jens tänker att hans besök kanske kan vara dem sämsta idén på länge.

Den andra berättaren i boken är Edor. En kille full av ilska, känslor och ett ganska ohälsosamt behov av att känna adrenalin. Edor är ihop med Beate men hånglar ändå med Trine, Mariell och badar naken med Celia. Han har kort stubin och far ut mot personer nära honom speciellt Beate, bästisen Cliff och pappas nya fru. Han har det jobbigt kan inte hantera alla känslor och dessutom känner han att han är jobbig.

En kväll när Jens ska ta sin motorcykel och köra hem så står det en kille och kollar på den. Killen är Edor och han undrar om Jens kan skjutsa honom hem. Jens säger ja och sedan börjar berättelsen om Edor och Jens.

Furmarks bilder är fulla av känslor och av vackra naturbilder från Nordnorge som är en fin bakgrund till killarnas sommar ihop.

   
                 
På bokens allra sista sida står det:

PS. La det Swinge

Så....

 
ISBN 9789198293531

Inga kommentarer: