tisdag 19 februari 2019

Doften av ett hem

Fyra ungdomar och deras öden knyts samman i Doften av ett hem av Bonnie-Sue Hitchcock. Det är en jättefin bok som jag först tyckte var lite snårig. Men det blev snabbt till en riktig läsupplevelse, typ Jag ger dig solen eller Jellicoe Road.

Boken utspelar sig i Alaska på 1970-talet, vilket jag gillade oerhört mycket. En spännande miljö som har gjort att jag googlat ganska mycket. Vi har alltså flera huvudpersoner och vi börjar med Ruth.

Ruth och hennes lillasyster bor hos sin mormor eftersom deras pappa omkom när de var små och deras mamma övergav dem strax efteråt. Ruth är gravid och vet inte vad som kommer att hända nu.

Dora har flyttat in hos sin bästis Dumplings familj eftersom hennes pappa sitter i fängelse och hennes mamma är alkoholist. När hon vinner pengar blir hennes familj väldigt intresserade av henne igen.

Alyce ska hjälpa sin pappa på hans fiskebåt hela sommaren. Hon är en jätteduktig balettdansös och hon har inte berättat för sin pappa att hon vill komma in på en bra dansskola. Det enda sättet att göra det är att göra ett dansprov under sommaren. Det är bara det att man inte kan avbryta fisket hur som helst och hon vill inte svika sin pappa.

Hank 17 år, Sam 16 år och Jack 14 år har rymt hemifrån. De är bröder och orkar inte bo hemma längre med mammas nya kille som verkar hata dem och framförallt Jack. De har tagit sig ombord på en passagerarfärja och ligger gömda i bagageutrymmet. Men Sam vill gärna se späckhuggare, så han går ut på däck och trillar överbord.

Så börjar berättelsen och långsamt börjar deras öden att knytas samman. Som sagt, Sam trillar överbord och plockas upp av en fiskebåt med en ballerina ombord, Doras bästis Dumpligs blir den enda som vinkar av Ruth när hon skickas iväg av sin mormor, Hank träffar på en gravid tjej i en affär och kan inte glömma henne osv.

Jag har snyftat, hållt andan, läst vidare och hoppats på det bästa. Bästa boken på länge!


ISBN 9789178130160



Inga kommentarer: