torsdag 11 juli 2019

Filix Wood - Bara den svagaste överlever

 Filix Wood - Bara den svagaste överlever är den första delen i en planerad serie av Petrus Dahlin. Det är en blandning av äventyr, fantasy, skäck och en gnutta Robinson.

Filix bor med sin kända och överbeskyddande mamma. Hon brukar påpeka att Filix är känslig, svag och håller honom ofta hemma från skolan så han kan vila upp sig. Filix har inget emot skolan, men sitter samtidigt gärna hemma och spelar dataspel.

Men så en dag börjar han känna konstiga ryckningar i magen. Det är precis som om det sitter en tråd där som vill dra honom åt ett visst håll. Han försöker strunta i det, men det går inte. Helt plötsligt är han i en affär för campare och köper friluftsgrejer. Han längtar ut i skogen, han som aldrig lämnat staden och som inte gillar att vara ute.

Filix övertygar sin bästis (som inte heller gillar uteliv) om att de ska tälta i skogen. Mamman väljer ut en trygg plats och ska hämta dem på morgonen. Men inget blir som Filix tänkt. Kompisen vill inte stanna i skogen och åker hem. Filix vill stanna och berättar inte för mamman att han är själv i skogen. Istället ger han sig av rätt in i skogen för det rycker i snöret i hans mage. Och det dröjer inte jättelänge förrän han är vilse, förvirrad och upphittad av märkliga personer i djurhudar.

Filix har råkat hamna i en hemlig skyddad värld, där inga från utsidan är välkomna. Han blir kastad i en bur och ganska snabbt bestäms det att han ska offras till fåglarna. Men han har tur, en av de som bestämmer ser att han är en återvändare. Hon säger att han tillhör dem och är en av dem. Filix fattar inte mycket men han förstår att han inte får återvända hem. Han förstår också att människorna vakar över något hemskt som framkallar levande döda, elaka ting och att omvärlden faktiskt är i fara.

   

Inga kommentarer: