måndag 23 november 2020

Högt spel

 

Högt spel av Leigh Bardugo är första delen av två i serien Six of crows. Böckerna utspelar sig i samma värld som Grisha-trilogon och det var kul att få komma tillbaka dit igen. Dessutom håller bokserierna (Grisha och Six of crows) på att bli en Netflix-serie som ska heta Shadow and bone. Den skulle kommit nu i november, men den har blivit lite försenad. Men den som väntar på något gott...

Högt spel börjar i Ketterdams slumområde  och huvudperson är Kaz Brekker, även kallad Bedragaren. Kaz är ledare för ett kriminellt gäng, han är våldsam, intelligent och ryktet säger att han inte drar sig för något för att tjäna pengar. 

Nu är det så att det finns en ny drog på marknaden som gör Grishors (människor med olika magiska förmågor) magi mycket starkare. Dessutom gör den Grishorna beroende, får de inte drogen så dör de. Det gör att många vill få tag på drogen för att kunna styra magikerna. Kaz blir erbjuden en hel massa pengar för att få tag på tillverkaren av drogen som just nu sitter fängslad i det beryktade Isfängelset.

Kaz säger så klart ja till uppdraget och med sig får han fem följeslagare, alla med olika motiv för att riskera sina liv för att bli förmögna. Hans kompanjoner blir Nina, en grisha som är hjärtskärare, Inej, också kallad vålnaden som är spion, Jesper, en skuldsatt prickskytt, Wylan, som egentligen är en rikemansson men han gillar att spränga grejer och till sist Matthias, en förrymd straffånge. Tillsammans ska de försöka göra det ingen annan gjort, att ta sig in och ut från Isfängelset levande. Gänget gillar inte varandra, men de måste försöka samarbeta eller kommer de gå mot en säker död. 

Jag tyckte boken var spännande med ett oväntat slut som gör att jag måste kasta mig över del två, Laglöst rike.



   


Inga kommentarer: