tisdag 3 november 2020

Perfekt väder för lidande

 

Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn är precis lika bra och kul som serien om Emanuel Sjögren (som startar med Konsten att ha sjukt låga förväntningar). Det jag gillar med Asptjärn är att under det roliga och lite galna så finns det ett allvar och mörker. Det gör att hennes böcker känns mer, både det roliga och det allvarliga. 

Hjältinnan i boken är Bim, 13 år och 4 månader. Bim bor med sin pappa eftersom mamman levt ett kringflackande liv i flera olika länder och städer. Nu har mamman flyttat hem igen, köpt lägenhet och Bim ska ha ett eget rum där. Bim tycker det är helt ok, hon är inte översvallande lycklig, utan hon är van att mamman inte finns till hands. 

Bim har en stor idol i livet och det är sångaren David Dovrâk. Hon tycker att livet började när hon hörde hans musik och sedan dess har hon varit smått besatt. Hon kan alla hans låtar, har varit på många konserter, hennes rum är tapetserat med bilder på honom och det är som en helgedom åt David. Hon vet allt som finns att veta om honom. Bim tycker att David är så viktig att ett bråk om en signerad skiva gjorde att hon och sin förra bästis Elin inte längre pratar med varandra. 

När Bim ska sova över hos sin mamma hela helgen, fredag till söndag, verkar mamman ha glömt det. Bim är inte förvånad, hon går in i det som ska bli hennes rum och somnar. När hon vaknar på morgonen hör hon mamman dona runt i köket, så hon går dit. Men där hittar Bim bara en man som är sjukt otroligt jättelik David Dovrâk. Mamman kommer rusande och ursäktar sig; -oj, vad det denna helgen du skulle komma...ja, jag tänkte berätta att jag träffat någon...ja, det här blev ju konstigt...förlåt.

Bim går in på sitt rum och strax efter kommer mamman och mannen för att presentera honom, och jo, han heter David Dovrâk. När han frågar om Bim någonsin hört hans musik säger hon nej, eller knappt. Mamman har inte koll på att David är ett stort namn i Sverige och sorgligt nog inte att det är Bims största idol. Så nu måste Bim begrava allt som har med David att göra, hon tänker aldrig berätta att hon varit besatt av honom, det är för konstigt. Men det är svårare än vad Bim någonsin kunde tro att bli av med alla grejer i smyg. 

Pinsamt, roligt och med en droppe svärta, perfekt.


  

Inga kommentarer: