söndag 17 januari 2021

Bröderna Tjej

Bröderna Tjej av Per Nilsson handlar om en helt vanlig kille som av en slump börjar jobba för maffian i Malmö. Sedan blir han indragen i pengatvätt, den största kuppen i Sverige och träffar kärleken.   

I boken är författaren Per 15 år och jobbar som brevbärare på sommaren mellan 9:an och gymnasiet. Det är slutet av 1960-talet och det är en annan tid. En dag står han framför en lägenhetsdörr i Rosengård i Malmö och fnissar. På dörren står det I Tjej. Han läser det som 1 tjej och skrattar. Men då dyker två bistra och kostymklädda män upp och undrar vad det är som är så kul. Det är de som bor i lägenheten och de är inte roade. Männen, som är bröder, tar med sig Per in i lägenheten och han är inte rädd eftersom han inte vet att de är riktiga gangsters. Efter lite prat blir han erbjuden ett jobba av dem. Per är duktig på matte och de behöver någon som hjälper dem med bokföring. Han blir erbjuden mycket mer i lön än vad han tjänar på posten, så han tackar ja. Bröderna Tjej förklarar också att han inte får prata om detta, för då är han död och det tror han på.

Så börjar en konstig tid i Pers liv, några dagar i veckan är han och jobbar åt bröderna Tjej. Han lyckas dessutom "tjäna extra" pengar efter som han plockar på sig några tusenlappar här och där när han räknar deras pengar och får ordning på bokföringen. Men det stannar inte där, snart vill de att han ska hjälpa dem med andra grejer och saker och ting blir värre och värre.

Så var det detta med kärleken också. Per trodde att det var bröderna som bestämde, men det gör deras storasyster Irma. Irma har en dotter, Szofia och Per får i uppgift att visa henne runt i Malmö. Han är inte så sugen att träffa en okänd tjej, men han kan inte vägra. Det första han ser när de möts är att hon sitter i rullstol och att hon är riktigt sur.  Szofias humör är uselt när de träffas och hon är ganska otrevlig under deras första dag tillsammans. Men Per märker ändå hennes humor och att hon är riktigt snygg. Bröderna har så klart förklarat vad som händer med Per om något skulle hända med Szofia, Men vad ska man göra om kärleken slår till.

Bröderna Tjej är en riktigt spännande, oväntad och rolig berättelse. Nästan varje kapitel slutar med en cliff hanger och det är bara att fortsätta läsa. Det är en charmigt, roligt och spännande bok om gangsters i Malmö. En bok där berättelsen börjar med "den här berättelsen kommer att innehålla våld, sex, sprit, droger, rökning och svordomar. Blir du illa berörd av något av det ovan nämnda kan du lika gärna sluta läsa nu. Jag vill ju berätta precis som det var, inte försköna eller försöka göra min berättelse mer lämplig eller uppfostrande. Allt jag berättar har hänt och är sant". Visst blir man nyfiken?!




Inga kommentarer: