måndag 4 januari 2021

Nyårsvandraren

 

Charlotta Lannebo har skrivit en riktigt fin bok om att hamna vilse i livet och om att inte veta hur man ska ta sig vidare och hamna rätt igen. Hur blir ens huvud lugnt igen när det är kaos i det?

Storm lämnar en fest klockan tolv på nyårsnatten och börjar vandra hemåt genom natten. Han har ingen brådska hem, ingen väntar på honom och han gillar att gå eftersom rörelse gör det lugnare i hans huvud. Storm är 16 år och känner att livet är kaos. Medan han går hemåt genom nyårsnatten berättar han vad det är som hänt och vrider och vänder på minnen från sommaren när allt började rämna.

Hans mamma och pappa flyttade isär och de lovade att allt skulle bli så bra så, det viktigaste var att han var lycklig. Storm tycker det är ett tufft krav att ställa på någon, du måste vara lycklig. Det är faktiskt inte lätt att leva upp till, var lycklig. Sedan var det tjejen på Gotland, som han föll för men som valde en annan. Efter det fastnade han framför sin dator för att följa räddningen av thailändska barn ur en grotta, efter det följde han skogsbränderna och efter det försvann hans pappa utan förklaring. Eller försvann och försvann, han verkade inte ha tid för Storm mer. Pappan lovade att på höstlovet då ska vi resa till Paris, så blev det inte. Pappan lovade att på jullovet reser vi till fjällen som vanligt, så blev det inte. 

Storm tänkte också att gymnasiet skulle bli något kul och en nystart, men så känns det inte. Han känner sig utanför och förstår sig inte på människor. Han kallar de flest för mos, vilket verkar vara typ en looser. Han känner sig också misslyckad, han brukade vara klassens smarthuvud, men nu får han inte ordning på tankarna. 

På väg hem träffar han också på människor i olika situationer och det blandas med Storms minnen och tankar. Det hela blir en riktigt fin berättelse som utspelar sig under en enda natt.



Inga kommentarer: