onsdag 24 mars 2021

Fula tjejer

 

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson är första delen i en serie som författarna skriver ihop. De andra delarna kommer att heta Jobbiga tjejer och Svaga tjejer. Tanken är att böckerna ska vara en kombo av humor, vänskap, feminism och spänning. Bjärbo, Lidbäck och Ohlsson är några av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare och när de skriver ihop blir det kanon. 

Fula tjejer får vi följa Tilde, Eleni och Jasmine. Tilde är ny i klass 8b och känner sig ganska ensam. Hon har inte fått några nya kompisar och har ingen att umgås med utanför skolan. Jasmine är en av de populära på skolan och i 8b. Hon har en snygg pojkvän, coola vänner och en influencer-mamma. Eleni kallas professorn. Hon är också ganska ensam, men har lite valt det själv. Hon tycker om att fundera och tänka ut saker och då behöver hon vara ifred.

Boken börjar med att en av Tildes klasskompisar visar att någon startat ett instagramkonto som heter Fula tjejer. Det hon vill visa är att någon har lagt upp en bild på Tilde där. Tilde blir såklart chokad, ledsen och arg. Vem gör en sån grej! Jasmine tänker mest att tur att man inte är Tilde och hon kan inte i sina vildaste drömmar tro att hon skulle hamna på det kontot. Men det gör hon. Eleni börjar fundera på vem som kan ha gjort det och när tjejerna av en slump får matsalstjänst ihop börjar de planera tillsammans. De måste stoppa kontot och ta reda på vem som ligger bakom det.

Boken handlar också om orättvisor i klassrummet. Som att läraren tillåter killarna att låta och stöka mer än tjejerna. Den handlar om maktspel. Som att om du är "jobbig" och säger ifrån, då riskerar du att straffas, kanske komma med på kontot. Men säger du ingenting, då ger du ditt tysta medgivande om att det är okej att hänga ut folk.   

Fula tjejer handlar om näthat, vänskap, om att våga ta plats och säga ifrån fast det kan vara jobbigt.  



Inga kommentarer: