måndag 8 september 2008

Mer än ögat ser

Jag fick ett tips om boken via Carina Jansson som översatt "om jag kunde drömma" -serien. Hon har även översatt "Wicked, Lovely" av Melissa Marr som på svenska heter "Mer än ögat ser". Jag har dessutom läst, bl.a på Adlibris, att den säkert kommer att jämföras med Meyers böcker. Kanske för att "Mer än ögat ser" också bygger på omöjlig kärlek, och såklart för att det är en spännande och bra bok.

Den handlar om Aislinn som har en förmåga att se det andra inte ser. Hon är uppfostrad av sin mormor som har samma gåva. Mormodern har lärt henne att inte avslöja vad hon ser för andra mäniskor och defenitivt inte för dem som hon kan se. Aislinn ser nämligen alver, älvor och annat oknytt som lever mitt ibland oss i vår värld. Skulle de veta att hon ser dem skulle de förblinda henne eller döda henne. Deras värld är kanske till och med grymmare än vår.

Men plötsligt förändras allt. Keenan är sommarkung i den andra världen, för att bryta den ondskefulla vinterdrottningens makt måste han finna den rätta drottningen åt sig. Han börjar drömma om Aislinn och bestämmer att det är hon som är den rätta. Keenan vill ha henne till vilket pris som helst. Men Aislinn drömmer om en annan kille, en vanlig människa som heter Seth. Seth är hennes bästa vän och hon är rädd om deras vänskap och rädd för att den skulle försvinna om de blev mer än vänner.

Seth vill ha Aislinn och han förstår att något hotar henne och han vill skydda henne. Hon berättar motvilligt vad hon kan se och han tror henne. Men älvornas värld är farlig, särskilt för dödliga som Aislinn och Seth.

När sommarkungen antar en mänsklig skepnad vet Aislinn vem han är men inte vad han vill. Han är vacker, charmig och förförisk. Hon förstår att något hotar henne och Seth, men hon vet inte vad hon kan göra åt det. Dessutom tvekar inte Keenan till att anvädna magi för att få henne att välja honom istället för Seth.
Jodå, mycket bra och spännande bok med starka känslor som kan värma oss när hösten börjar närma sig.
ISBN 9789132158537


Inga kommentarer: