fredag 26 september 2008

Ett lyckopiller!

"Pojken som botade sömnen" av Johanna Nilsson är en riktig feelgood-bok. Det är en berättelse utöver det vanliga som gör mig riktigt varm och lycklig.

Boken handlar om Jonatan som bor med sin mamma, pappa och tvillingsyster. En kväll när han sitter och äter sin kvällsmacka känner han att något är fel, väldigt fel. Jonatan har nämligen ett speciellt band till sin syster Bella. De drömmer ibland samma drömmar och de kan läsa varandras tankar och vet vad den andra känner. Men helt plötsligt känner Jonatan ingenting, allt är svart där han brukar "känna" Bellas närvaro. Hon har nämligen blivit påkörd av en bil och föraren smiter från platsen. Bella hamnar i koma och vill inte vakna igen. Läkarna hittar inget fel på henne men hon vaknar inte.

I skolan har Jonatan börjat umgås med (och blivit lite kär) Naomi. Hennes farmor säger, att om man gör något riktigt bra så kan något riktigt dåligt bli rätt igen. Därför bestämmer sig Jonatan för att Bella kommer att bli bra igen om han utför något riktigt fantastiskt för någon annan. Frågan är bara vad han ska göra.

Jonatan kan inte sova på nätterna längre, istället är han ute och cyklar. Han brukar köra till ett gammalt industriområde där han och Bella har ett hemligt tillhåll. En natt råkar han av en slump se en tjuv som gömmer sitt tjuvgods. Nu kan man tro att Jonatans goda gärning blir att återlämna det stulna eller ange tjuven för polisen. Men nej, så enkel är inte historien. Tjuven är nämligen en högst olycklig varelse. Han längtar och letar efter sin flickvän som har lämnat honom. Han kan inte äta och inte sova, han måste finna henne. Hon har lämnat honom för att han inte kan följa lagen. Men han lovar att om hon kommer tillbaka ska han aldrig stjäla mer. Så Jonatan bestämmer sig, han ska finna tjuvens flickvän och då ska Bella vakna.

Dessutom letar han efter föraren som körde på Bella. Hennes kompis som var med har kunnat ge en vag beskrivning av bilen. Jonatan måste hitta den som har gjort det, han måste få veta vad han har gjort.


En riktigt bra historia som förtjänas att läsas om och om igen av många!

Inga kommentarer: