tisdag 13 januari 2009

Ond bråd död i Italien!


Klostrets gåta av Mary Hoffman är en riktigt spännande mordgåta. Den utspelar sig i Italien på 1300-talet och det myllrar av höviska adelsmän, vackra jungfrur, munkar, nunnor och maktgalna män. Det kanske inte låter så upphetsande, men det är det.

Silvano är en ung, vacker och rik adelsman. Han är förälskad i fårfarmaren Umbertos unga fru. Han går dit en kväll och läser en kärleksdikt. Men det slumpar sig så att dagen därpå blir fårfarmaren mördad. Han blir dödad av en dolk i bröstet, Silvanos dolk. Dessutom är det Silvano som hittar honom och det gör att alla tror att han är mördaren. Han tvingas att fly. Han klär ut sig till novis (en slags munk-prao) och tar skydd i ett kloster.
Chiara är en fattig ung kvinna. Hennes bror vill inte försörja henne, utan lämnar henne till ett nunnekloster. Allt mot hennes vilja, hon vill inte bli nunna. Men hennes nunnekloster ligger bredvid Silvanos munkkloster. När Chiara ser Silvano förstår hon genast att han inte är en vanlig novis. Hon blir förälskad i honom men hon ska ju faktiskt bli nunna.
När Silvano tror att han är trygg i klostret börjar det hända grejer. En man blir mördad med en dolk innanför klostrets murar och åter är Silvano misstänkt. Men det är bara början, det visar sig att flera har anledning till att döda mannen.
Om ni har läst Rosens namn av Umberto Eco så är detta en ungdomsvariant av den. Rosens namn är även filman med Sean Connery i huvudrollen.
Sugen på lite mord och kärlek, då finns det inget att tveka på. Spring till bibblan och låna Klostrets gåta. Mycket bra bok med ett oväntat slut!

Inga kommentarer: