tisdag 13 januari 2009

riktigt fantasifull Fantasy!


Lene Kaaberböl gillar jag MYCKET! Jag har tidigare tipsat om hennes serie "Skämmerskans dotter", den är en riktig favorit och här kommer en ny jättebra bok.
Skuggporten handlar om Anna som bor med sin pappa i ett växthus (!). De har egentligen ett stort flott hus, men sen mamman försvann för sex år sedan har ingen satt en fot i huset.
Anna har många frågor kring sin mamma, var är hon nu och varför försvann hon? Dessutom har hon hört sin mamma ropa på hjälp eller håller hon på att bli galen. Alla spår leder till huset, men hur kan hon ha försvunnit där och varför känns skuggorna levande i huset.
Allt börjar egentligen med att Anna blir inlåst och bunden i skolans pannrum av Ivan som är ledare av ett gäng tuffingar. Det är där hon hör sin mammmas röst första gången. Hon tror att det beror på att hon är mörkrädd och skräckslagen, men hon känner att det kanske inte är hela sanningen.
Hon blir räddad av Aian, en kille som är ny i gänget och som inte gillar Ivars idéer om att ha kul. Han följer med henne hem och hon visar honom huset. De hittar en nyckel och dagen efter är Aian och nycklen borta. Anna tror att han har tagit den, det var en vacker nyckel av guld. Hon är väldigt besviken på honom, tills hon förstår att han gett sig in i huset igen och öppnat porten mot något annat.
Boken påminner något om Narnia-böckerna. Anna går in genom en port till en annan värld där mörkrets makter har tagit över. Det är inte vinter, men världen är mörk för skuggdrottningen styr. Hon vet inte varför hon känner sig kallad men hon ska bryta förtrollningen, kämpa mot ondskan och hitta sin mamma och Aian.
Spännande, O så spännande!
Tror ni att jag är trött idag igen? Svar Jajemensan!

ISBN 9788252170467


Inga kommentarer: