tisdag 20 januari 2009

Roligt om katastrofdåliga styvmödrar!

Denna boken har en sjukt snygg omslagsbild som gjorde att jag genast plockade med mig den hem. En bild som ger mig associationer till Desperate housewives och en titel som för tankarna till Snövit. Jag tycker nog att både bilden och titlen ger en bra bild av vad som väntar när man öppnar boken.

Det hela handlar om tre tjejer från olika delar av USA med helt olika bakgrunder. Men de har vissa saker gemensamt, alla ska börja på Putnam Mount McKinsey´s internatskola och alla har fått en ny styvmor...en elak en.

Reenas pappa har träffat en 25-årig Yogainstruktör som heter Shanti Shruti. Hon har egentligen en vanlig blond, vit amerikan men är helt insnöad på allt som har med indien att göra. Där kommer Reenas pappa in i bilden, han och hela Reenas familj är från indien. Så Reenas föräldrar skiljer sig och pappan gifter sig med Shanti. Hon är inte direkt elak, mest galen. Hon vill nämligen ha en pingvin som husdjur. Eftersom de kräver ett visst klimat och miljö måste det byggas ett speciellt pingvinhus. Här lägger pappan sina pengar och Reenas mamma får inget underhåll eftersom pappans förmögenhet går åt och det fort. Reena och hennes bror är mest glada när de får flytta till internatskolan och slippa galenskapen.

Molly har fått komma till den exklusiva skolan genom ett stipendium. Hon är också glad över att vara där. Men hemma har hon också en elak styvmor, Candy Lamb, som pappan gift om sig med. Hon har en lillasyster och två plast-lillasystrar som hon älskar och saknar. Hennes riktiga mamma är på ett behandlingshem eftersom hon inte mår så bra psykiskt. Hennes styvmor klagar på henne hela tiden, att hon ska klä sig snyggare, inte bara plugga, vara mer med kompisar, hjälpa till mer osv. Tillsist vill hon att Molly ska strunta i sitt stipendium, stanna hemma och hjälpa till för de ska får ett syskon till. Molly vägrar så klart.

Alice mamma är död och när pappan träffar en ny kvinna blir hon glad för hans skull. Men det visar sig snart att hon är galen och elak. Dessutom är hon en berömd och vacker skådespelerska. Det är hennes idé att Alice ska gå på internatskola för pappan ska flytta in i hennes lägehet, där får inte Alice plats. Hon visar tydligt att hon inte gillar Alice alls. Så Alice flyttar motvilligt till internatskolan.

På skolan träffas tjejerna, de blir inte kompisar med en gång. Först efter en "föräldrahelg" förstår de att de delar det grymma ödet med att ha en elak styvmor. Då bildar de klubben "De förgiftade äpplena" och bestämmer sig för att hämnas.

Boken är rolig och väldigt bra. Jag tycker den var en riktig stämningshöjare, man blir glad av att läsa om tjejernas liv på skolan och deras hemska plastmammor. Jag hoppas att det kommer fler böcker om tjejerna snart!

Inga kommentarer: