tisdag 31 mars 2009

En vacker och sorglig saga


Sonya Hartnett funderade på att lägga av med sitt skrivande när något fantastiskt hände. Hon tilldelades ALMA-priset på fem miljoner kronor. Det är det näst största litteraturpriset i världen och det största barn- och ungdomslitteraturpriset. Sonya Hartnett är verkligen värd priset för hon är så egen och tokbra i sitt skrivande och det hade varit en jättestor förlust om hon slutat skriva böcker.
Jag har lästa tre av Hartnetts böcker (Surrender, Jag är djävulen och Pojken i Soffan) och jag älskar dem alla. Hon rör sig hela tiden på gränsen mellan det verkliga och drömmen. Hon låter sina läsare vara med i berättelsen och göra sina egna tolkningar av boken. Det låter kanske lite luddigt och ja, det kanske det är men så bra!!
Pojken i soffan är hennes senaste bok och den höll mig vaken i natt. Men vad gör det när man belönas av en så vacker och spännande berättelse. Allt börjar när Matilda kommer hem och hittar en pojke sittande i sin soffa. Konstigt nog blir hon inte förvånad eller rädd, allt känns precis som det ska. Matilda fixar te och kakor, sen börjar hon och pojken att prata om Matildas liv. Matilda är 75 år och har haft ett liv fyllt av äventyr, den stora kärlek, förluster och djup sorg.
Det är en stillsam, fin och ändå spännande berättelse. Berättelsen startar när Matilda är en liten flicka och kallas Maddy. Men Matildas historia handlar mest om henne och Fjäder. Fjäder var hennes stora kärlek som blev tvungen att lämna henne för en längtan till något annat. Matilda träffade honom på stranden där han levde och kunde pratade med fåglarna. Han beskrivs mer som ett naturväsen än som en verklig person. Matilda kunde aldrig glömma honom, trots att hon bara var 19 år när de träffades och levde ett år tillsammans.
Oj, vad jag hoppas att boken och Hartnett får massor av läsare!

Inga kommentarer: