onsdag 28 augusti 2013

Berövad

På engelska heter boken Pretty Girl-13 och på svenska Berövad. Liz Coley har skrivit en riktigt gripande bok om våld och övergrepp. Ämnet är inte nytt men Coley skriver om det på ett helt nytt sätt.

När jag läser böcker om barn och ungdomar som utsätts för våld och övergrepp av vuxna eller andra barn så tänker jag ibland, -sånt kan väl ändå inte hända. Men såklart vet jag att världen kan vara överjävlig. Jag känner till de tre kvinnorna som kidnappades i USA och som hölls fågna i 10 år, Amanda Berry var 16 år när hon försvann 2003, efter att hon fått skjuts hem från sitt jobb på en hamburgerrestaurang. Året därpå var den 14-åriga Gina DeJesus borta. Hon sågs senast på väg hem från skolan. Den tredje kvinnan, Michele Knight, var saknad sedan 2002 då hon var 20 år. De lyckades rymma i maj i år.

Berövad handlar om Angie. Boken börjar med att hon liksom blir utknuffad framför sitt hus. Det senaste hon minns är att hon var på scoutläger och skulle gå och kissa. Hon fattar inte riktigt hur hon hamnat utanför sitt hus. När hon sedan tittar på sina kläder känner hon inte igen dem, inte heller plastpåsen som hon håller i sin hand. Hon har ärr runt sina handleder och fötter som hon inte vet hur hon har fått. Men, tänker hon, nu är jag hemma iallafall. Hon går och knackar på sin dörr och hennes mamma öppnar. Hon blir helt förstummad, sedan tokglad. Hon kan inte fatta att det är Angie som kommer hem, det kan inte hennes pappa heller. De berättar att hon varit borta i 3 år. Hon försvann när hon var 13 och nu är hon 16, Angie fattar inget. För henne har ingen tid gått, hon är fortfarande 13 år. Men när hon rusar till badrummet får hon en chock, hon känner knappt igen sig själv. Vad är det som har hänt?

Här börjar Angies resa, polisen kommer och förhör henne, hon minns inget. Läkarna undersöker henne och de får veta att hon utnyttjats sexuellt, Angie minns inget. Hon skickas till en psykolog för hon ska börja minnas. Men det går trögt, något har låst sig, men Angie känner att hon måste få kontroll över sig själv. Speciellt när hon märker att tiden försvinner för henne. Ibland några minuter, ibland flera timmar.

Riktigt, riktigt spännande, fascinerande och gripande.
ISBN 9789132161520


6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med. Jag hittade boken i biblioteket och jag blev genast dragen till den när jag såg den. Jag sommarjobbade och läste ut den på en hel eftermiddag när jag satt där. Den är så bra och så gripande att jag kunde inte sluta läsa...:-)

Jennie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jennie sa...

En riktig kanonberättelse, bra, gripande men samtidigt hemsk.

GrounDInSpace sa...

Jag älskar denna boken. Det är numera min favorit. Skulle så hemskt gärna vilja läsa mer av den här författaren, eller någon liknande bok om alter-egon eller minnesförlust-böcker. Men jag har problem att hitta någon bra.
Du råkar inte veta någon?
Mvh Wendela

Jennie sa...

Nej, inga böcker som är direkt som denna. Men Jenny Valentine har skrivit Dubbelgångare som är en riktig höjdare. Handlar om en kille på ett ungdomshem som inte vill tala om vem han är. Då hämtar de som jobbar där ett papper med en efterlysning på honom och säger; -Detta är ju du. De pekar på bilden på pappret och det ser precis ut som killen, MEN det är inte han. Spännande, har skrivit om boken här på bloggen/Jennie

GrounDInSpace sa...

Tack så mycket för tipset. Ska definitivt kolla in den!
Ha det härligt!
Hej så länge!
/Wendela