tisdag 20 augusti 2013

Fjärde riket


Om man vet lite om världshistoria så ringer det vissa klockor när man läser titeln  på Maria Nygrens bok Fjärde riket. Tyskland kallades tredje riket av nazisterna under tiden Hitler hade makten och idag används fjärde riket av nynazister (det ska då vara att nazityskland återuppstår). 

Men Maria Nygrens bok handlar inte om nynazister, den handlar om en helt vanlig skola i Sverige. Vi som läser får följa fyra personer Blenda, LSD, Penny och Hedvig. De är med om samma saker och de berättar var och en sin historia. 

Det börjar med att Blenda börjar som ny på skolan. Hon märker med en gång att skolan har en drottning som heter Hedvig, hon bestämmer allt och hennes kompis heter Penny och är en kopia av Hedvig. Blenda lägger också märke till LSD (som egentligen heter Lena-Stina Dahl), det är hon som man inte ska bli kompis med om man vill vara någon.

Blenda tänker att hon bara får stå ut, det är nian, sen är det slut. Men samtidigt känner hon att hon inte bara vill stå ut, hon vill vara i centrum. Dessutom är Hedvig inte en trevlig drottning. 

Penny har varit kär i Hedvigs kille i evigheter. Hon tror dessutom inte att Hedvig är kär i honom. En kväll när Penny druckit för mycket försöker hon kyssa honom, Hedvig ser allt och nästa dag är Penny någon annan. På en dag förlorar hon över 200 fb-vänner och är en av de utstötta.

LSD är van vid att ingen ser henne eller pratar med henne eller Hedvig pratar ibland när hon skriver av hennes uppsatser eller andra skolgrejer. Annars är hon ett ingenting. Nästan varje dag när hon kommer hem från skolan går hon in i tvättstugan, skriver ett avskedsbrev till sina föräldrar, slänger in det i tvättmaskinen och försöker andas. Det är bara i tvättstugan han kan vara själv. Bara där finns det en dörr hon kan stänga, hon har ingen till sitt rum eftersom hennes mamma inte tror på dörrar.

Så en dag får de en gruppuppgift i skolan, LSD, Blenda och Penny hamnar i samma grupp. De ska skriva om HItlers väg till makten. Blenda blir smått besatt och tänker om "om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone kunna ta över klassen". Med hjälp av LSD och Penny börjar Blenda planera hur de ska avsätta Hedvig och få en rättvis skola. 

Jag gillade Fjärde riket massor, inget blev riktigt som jag trodde det skulle bli och slutet var även en början (fast ett slut). Jag tycker om böcker där jag inte kan gissa slutet eller hur det ska gå och Fjärde riket har definitivt sina svängar. Maria Nygren låter inte det vara så lätt att det bara finns goda och onda människor, de är en blandning och ibland gör vanliga människor sådant man verkligen aldrig ska göra. 
  

ISBN 9789163875540

Inga kommentarer: