måndag 12 oktober 2020

Dagen du förstörde allt

 

Nu har jag gråtit mig igenom 245 sidor av kärlek, förtvivlan och sorg. Dagen du förstörde allt av Linnea Dahlgren är en viktig och fantastiskt fin bok som jag verkligen tyckte mycket om.  

Kassandra och Melanie har varit kompisar sedan de var små. Nu har de börjar gymnasiet och är fortfarande bästa kompisar. De har alltid följe till och från skolan, när de kommer hem till varandra behöver de inte knacka, och de är så tighta som det bara går. 

Kassandra och Melanie har en plats i skogen som de kallar för tidssmygen. När de är där brukar de ligga i den mjuka mossan och drömma om framtiden och prata om sina favorithändelser i de förflutna. De minns när de träffades första gången, när Kassandra var ny i klassen och de tänker på hur de i framtiden ska resa runt i världen tillsammans och till sist sitta på ålderdomshemmet. De ska alltid ha varandra.

Men så en tidig morgon ringer telefonen hemma hos Melanie kl. 05:15 och hennes mamma svarar. Melanie förstår direkt att något har hänt och när mamman kommer in på hennes rum gråter hon och berättar att Kassandra är död. Melanie förstår ingenting och när hon frågar vad som hänt börjar hon förstå att Kassandra har tagit sitt liv. Melanie förstår inte, hur kunde hon? Hon tänker: Vi dog samtidigt, du och jag . Vi gjorde det jag svär. Det är ingen som har upptäckt att jag har dött än, bara

Fin, sorglig och viktig bok om vänskap, sorg och hur livet går vidare när det värsta händer. Varje år tar ungefär 1500 människor i Sverige sina liv, det är 4 om dagen. Så Dagen du förstörde allt är en viktig bok som beskriver det många vänner och anhöriga måste gå igenom. Det finns flera bra organisationer som arbetar med frågor och information om självmord, en bra är Suicide zero. De jobbar bl.a. med att öka kunskapen och hitta lösningar för att rädda liv. 

 Jennifer Niven skriver i slutet av boken Som stjärnor i natten att mentala och känslomässiga sjukdomar ofta inte diagnostiseras eftersom den som upplever symptomen skäms för att prata om dem. Hon skriver också ; 

Om du tror att något är fel, prata om det.
Du är inte ensam.
Det är inte ditt fel.
Det finns hjälp att få.

Inga kommentarer: