torsdag 4 augusti 2022

Diabolic

 

Diabolic av S.J. Kincaid är kanske inte den bästa boken i genren starka, smarta, övermänskliga och supervackra tjejer som lever i en diktatorisk värld (jag tänker på bl.a. Hungerspelen, Röd drottning, Childern och blood and bone, Glastronen och Divergent m.m.) . Men den är ändå väldigt spännande och Diabolic är del ett av tre. Boken kom för några år sedan och därför finna alla delarna. Skönt att inte behöva vänta på fortsättningen, men det är bara del ett som finns på svenska. 

Bokens huvudperson är Nemesis, fast hon skulle inte hålla med om att hon är huvudperson eftersom hon inte är en person. Nemesis är en diabol och det är en framavlad varelse med mänskligt utseende. En diabol har inga mänskliga känslor, de är overkligt starka och programmerade till att skydda sina ägare. Nemesis ägare är en ung tjej som heter Donia. Hennes pappa är en betydelsefull person, men han har har hamnat i onåd hos kejsaren. Därför ska Donia skickas till det Kejserliga palatset som garanti att hennes pappa tänker sköta sig och inte starta uppror. 

Men Donias föräldrar tänker inte skicka Donia, de vet att det är livsfarligt. Istället bestämmer de sig för att lura kejsaren och skicka Nemesis istället. Nemesis är såklart med på det, hon lever för att skydda Donia och endast därför. Donia å andra sidan hävdar att Nemesis är lika mänsklig som hon, men att Nemesis lever som hon är uppfostrad. Därför tvingar Donia Nemesis att lova att hålla sig i livet, för dör hon tänker Donia också dö. 

Så Nemesisi skickas iväg till palatset i en annan del av galaxen (japp, det utspelar sig i rymden, i en galax långt, långt borta någon gång i framtiden). Där försöker hon ta Donias plats och att inte bli dödad med en gång. Ja, och så är Nemesis så klart ganska mänsklig och blir det mer och mer. Speciellt när det dyker upp snygga tronarvingar som får hennes hjärta att dunka lite snabbare.  

    

 Inga kommentarer: