torsdag 27 november 2008

Onda vättar och djävulsriter


Den femte systern av Mårten Sandén är en actiondeckare i fantasy-inramning. Boken handlar om den uråldriga kampen mellan gott och ont och om en ofödd som kan utlösa själva domedagen.
Boken börjar i ett rasande tempo som bara ökar. Jannike är 15 år och praktikant hos etnologen Elisabeth. Elisabeth är gravid i sjätte månaden när saker och ting börjar hända. Redan på sidan sju anfaller en mördar-vätte som vill döda Elisabeth och hennes ofödda barn. Men Jannike reagerar blixtsnabbt och sparkar in vätten i ett frysrum. Sen hamnar alla hos polisen, tror de. De har hamnat på en "byrå" som har hand om extraordinära fall som ett Vätt-anfall.
På byrån känner man till Elisabeth, för hon är ättling till en av de fem systrarna vars far stod i förbund med djävulen. De tror att det snart är dags igen för de onda krafterna att återigen försöka ta sig in i vår värld. Elisabeth står på de godas sida men många av hennes släktingar vill ta hit ondskan. Jannike har också en roll i det hela, hon är "svärdet", den som kan stoppa onskan.
Boken innehåller vättar, troll, jättar, djävlar, magi, besvärjelser och allt magiskt man kan tänka sig. Det låter kanske lite fånigt och sagoaktigt men det är en apbra action som funkar från första till sista sidan.
Jag tycker den var riktigt spännande med många oväntade vändningar och jag tror att boken funkar för många, för den innehåller allt (kanske inte så mycket kärlek). Jag sträckläste den igår och hoppas att Sandén kommer att fortsätta på denna stig med vättar och troll som sällskap.

ISBN 9789129674231 

Inga kommentarer: