torsdag 13 november 2008

Vilket äventyr!

Legenden om Sally Jones är en riktig äventyrsberättelse! Huvudpersonen är inte någon Indiana Jones eller Laura Croft, utan en gorilla. Boken är en av flera grafiska berättelser som har kommit den senaste tiden. Den är definitivt en av de bästa! Bilderna är helt underbara och får mig att tänka på min mammas Allers tidningar. Ibland innehöll de spökhistorier (trodde jag iallafall) och var illustrerade på ett lite kusligt sätt. Sally Jones tecknare Jakob Wegelius teckningar påminner om dem, men med lite mindre kuslighet och lite mera värme.

Det hela börjar med att en gorillaunge fångas i Kongo och smugglas till Istanbul. Gorillan smugglas som ett spädbarn vid namn Sally Jones. Mannen som tar med Sally till Europa gör det för att ge henne i present till sin fästmö. Men Sally biter fästmön i fingret, fästmön bryter förlovningen och mannen säljer henne vidare till en rik dam. Damen är en förbrytare, efterlyst i 20 länder. Hon lär Sally att bryta sig in i kassaskåp och att bli en mästerlig tjuv. Här är äventyret ifullgång.

Vi får hänga med till djungler, storstäder som New York och Istanbul, skeppsbrott, cirkusar, djurparker m.m. Sally upplever varm vänskap, djup kärlek och grymma svek. Hon är en varm och intelligent person (för det är hon även om hon är en gorilla) som får uppleva massor. Lika många mjuka kramar som hårda slag.
Bilderna i boken är helt underbara och det är en njutning att läsa boken. Man måste verkligen titta på bilderna för de är fulla av detaljer som för tankarna mycket längre än till boken i handen. Det är en njutning att läsa legenden om Sally Jones. Kanske är det inte en slump att hon heter Jones, för hon är minst lika grym som Indiana.Boken är dessutom nominerad till augustpriset och jag tror jag vet vilken som vinner! (se nedan)
Sally Jones kan det mesta!!

Inga kommentarer: