måndag 18 maj 2009

En oönskad framtid!Tänk dig att ingen dör längre eller blir sjuk. Tänk om det inte längre var möjligt för nya människor att få plats på jorden. Energiförsörjningen, maten och ytan räcker inte till för nya barn. År 2140 började människorna ta en medicin som gjorde att de inte blev sjuka eller dog. Därför fick bara de människor som slutade ta medicinen skaffa barn, ett liv för ett liv så att säga.
Anna lever i den verkligheten och hon är en oönskad, hon skulle inte få finnas. Hennes mamma och pappa skaffade barn fast de tog medicinen och därför hamnade de i fängelse och Anna på ett hem för oönskade. Där ska hon lära sig att tjäna de önskade och bli en nyttig tillgång istället för en belastning. Anna tror fullt och fast på allt detta, hon vill bli nyttig och hon förbannar sina föräldrar som satte henne till världen.
Men då kommer en ny pojke till hemmet för oönskade, han heter Peter och det är Anna han letar efter. Han säger att hon inte är oönskad, han känner hennes föräldrar och han vill ta henne därifrån. Men Anna som mer eller mindre är hjärntvättad har svårt att tro på honom och vet inte om hon vågar följa med. Fast när han berättar om utsidan, hennes föräldrar och om motståndet som finns mot "långtliv-medicinen" börjar hon förstå att allt inte är så enkelt som hon trott.
När Peter bestraffas och hamnar i isoleringen måste Anna fatta ett beslut, att rymma med honom eller stanna. För det blir ganska snabbt klart att hans liv är i fara, föreståndarinnan tål inte olydiga oönskade. De försvinner på ett eller annat sätt.
Behöver jag säga att den är riktigt jättebra och spännande. För att inte tala om tankeväckande i en tid då ingen vill bli gammal.

Inga kommentarer: