tisdag 8 december 2009

Riktigt läskig resa till Afrika!

Oj, vilken sanslöst bra och otäck bok jag precis har läst! Men samtidigt en bok om vacker och lojal vänskap (som visserligen får förödande konsekvenser). Boken heter Svart elfenben och är skriven av Arne Svingen.
Boken handlar om en norsk kille som träffar Sam som har ett förflutet som barnsoldat i Liberia. De blir kompisar på en gång och börjar hänga ihop alltid. Av en slump får Sam veta att hans mamma lever och han bestämmer sig för att resa tillbaka för att hitta henne. Den norke killen som vi bara får lära känna som "jag" vill följa med för att hjälpa Sam. De reser till Elfenbenskusten där Sams mamma ska finnas, men där rasar ett inbördeskrig. Sam ger killen flera möjligheter att dra sig ut men han vill inte svika Sam, samtidigt som han hela tiden undrar vad han gör mitt i ett krig.

Våldet som killarna möter chockar den norske killen. Soldater med automatvapen finns överallt och våldet slår till mot vem som helst när som helst. Sam försöker hitta gamla bekanta som kan hjälpa dem att hitta hans mamma och när han gjort det ger de sig iväg för att hitta henne. Men kriget och våldet finns överallt och den norske killen får en ny bild av Sam. Kanske känner han honom inte alls, dessutom börjar han tveka på om han någonsin kommer att komma hem igen.
En mycket obehaglig bok, men väldigt, väldigt bra.

Inga kommentarer: