onsdag 7 april 2010

En gång i Afrika

Flickan som var vacker i onödan utspelar sig på savannen i västra Afrika någon gång för länge sedan. Janne Lundström har skrivit en berättelse som nästan är som en saga, vacker, spännande och skrämmande.

Det handlar om Asombasine, som betyder "vacker i onödan". Hon är den personen som betyder minst i hela leopardklanen. De andra i klanen föraktar henne och vill helst inte ha med henne att göra. Det beror på att hon är en husperson, hon är tjänare åt sin morfar. Morfadern är fattig och har inte fått några söner, därför är han också lågt i rang. Asombasine och hennes mamma lever i morfaderns hushåll mer eller mindre som slavar.

Men så en natt drömmer Asombasine om hur hon sitter i himmelsgudens knä och hur han lovar att hon ska födas som pojke. Hon berättar om detta för sin enda vän, men vännen för det vidare och snart vet hela klanen. Männen blir rädda och vill tvinga Asombasine till att säga att hon ljugit, men hon vägrar. Asombasines läge blir än värre och nu spottar människor på henne men hon står ut. Asombasine vet inte vem hennes far är, hon drömmer om att han på något sätt ska kunna rädda henne. Männen i byn får veta att hon letar efter sin far och förbjuder henne. En flicka ska inte göra sådant.

När flickorna i leopardklanen får sin första mens så ska de omskäras. Asombasine vill inte, när det är dags för cermonin för alla flickor som fått mens det året så rymmer Asombasine. Hon vet att hon inte kan återvända, då kommer hon att dödas. Men hur ska hon klara sig själv på savannen?

Spännande, drömskt och en smula magiskt. Strunta i att en del ord och namn är krångliga, bara läs och njut för det är en riktig upplevelse!

2 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Verkar intressant. Skall sätta den på min "att-läsa-lista"

Jennie sa...

Japp, gör det, för den är så bra och tyvärr lätt att missa i bokfloden!