tisdag 27 april 2010


Å, så bra! Detta är en bok som förtjänas att läsas och diskuteras av många. I en tid då det blåser rätt kyliga främlingsfientliga vindar har Mitt extra liv av Johan Unenge en viktig roll att spela. Dessutom är den jättejättebra och jag kommer att minnas den länge (och tjata på människor i min närhet att läsa den).
Boken utspelar sig i det lilla samhället Hellevik och där är basketen och flyktingförläggningen de brännande ämnena. Arbetslösheten är hög, många i samhället är missnöjda och rasismen ökar för var dag.
Huvudperson i boken är Mattias som försöker förstå vad som händer i samhället. När några flyktingar rymmer från förläggningen blir stämmningen ännu hotfullare och människorna i samhället vill göra något åt det. De bildar en grupp för att fånga rymlingarna, fast polisen arbetar med det.
På skolan dyker grupper upp som delar ut flygblad med slag ord som "Nu är det nog", "Stoppa dem". Grupperna propagerar för att få bort flyktingförläggningen och invandring. Det är vi mot dom, säger de. Mattias vet inte vad han ska tycka, speciellt inte när tjejen han gillar bär ett hakkors runt halsen.
Samtidigt är Helleviks basketlag på uppgång, deras stjärnspelare Yosseff (som är svart) har tagit laget till nya nivåer och alla i samhället älskar honom. Han har till och med fått en pizza på den lokala pizzerian uppkallad efter sig. Men Yosseffs arbetstillstånd löper ut snart och vad händer då? Klart han ska få stanna tycker alla i Hellevik. Men de andra, flyktingarna, ska ut.
Mattias försöker att inte bry sig, men han känner ändå att något är fel. Fast han vet inte vad han ska göra, vad händer om han tar ställning.
Mitt extra liv är en serieroman där bilder och text turas om att berätta historien. Men det är bara en detalj, läs och ta vara på alla tankar som kommer att snurra i ditt huvud och glöm inte att dela med dig av dem.

ISBN 9789163854149
2 kommentarer:

Lillemor sa...

Hej!

Kan bara hålla med! Jättejättebra!

S.H sa...

Wow, fick precis nys om den här bloggen och kan bara säga att jag älskar den och alla dina boktips. Fortsätt på samma sätt så kanske vi träffas på bibblan någon dag :)