söndag 2 maj 2010

Old school skräck!


När jag gick på högstadiet var det några skräckfilmer som var ett måste, det var: Fredagen den 13:e (1-100), djurkyrkogården, exorcisten och terror på Elm street. I den sistnämnda dyker Freddy Krueger upp i ungdomars drömmar och genom drömmen mördar han dem på alla tänkbara eller otänkbara sätt. Riktigt läskig faktiskt och den gav mig vissa sömnsvårigheter. I filmen fanns en ramsa som barnen brukade sjunga; "One, two Freddys gone get to you, three, four better lock youre door, five, six grab youre cruciefix, seven, eight stay up late, nine, ten never ever sleep again...."


Jag är helt säker på att E.E Richardson är ett stort fan av den gamla skräckrullen och låtit den inspirera till boken Djävulensforspår. Fast i boken är det inte Freddy som lurar i drömmen utan någon som kallas mörkermannen.
I staden där Bryan bor är det något som inte stämmer, barn och ungdomar försvinner utan att någonsin hittas igen. Dessutom verkar de vuxna inte se det konstiga i försvinnandena. Men Bryan vet vad det är som tagit barnen, det är mörkermannen, fast honom är det ingen som tror på. Men Bryan gör det, han såg när mannen tog hans storebror för fem år sedan. Sedan dess har hans liv varit ett helvete, inte på grund av mörkermannen, utan för att hans föräldrar slutade bry sig om allt. Men nu, fem år senare, så träffar Bryan av en skump två andra killar som också träffat mörkermannen och överlevt. De tillsammans bestämmer sig för att ta reda på varför mörkermannen finns. Men det gör även att mörkermannen bestämmer sig för att ta dem först, brrr, otäckt.
Att boken heter djävulensfotsteg har att göra med att det finns en legend i Bryans stad. Enligt den finns det tretton stenar som bildar en gång i skogen, går man på dem samtidigt som man säger en speciell ramsa (som alla barn i staden kan) då kommer mörkermannen och tar dig när du nått den trettonde stenen. Det var precis det som hände Bryans bror, sen dess har han inte hittat stenarna igen.
Sjukt läskigt och spännande, ganske passar för ljusa sommarnätter (så slipper du oroa dig för skuggorna i alla vinklar och vrår).


ISBN 9789185227228

Inga kommentarer: