fredag 27 augusti 2010

Jag gillar verkligen att läsa böcker som utspelar sig i miljöer som jag känner igen. Martin Svensson kommer från Varberg, precis som jag, och i sin senaste bok har han försökt att minnas delar av sitt tonårsliv här. Boken heter När inget annat hjälper och handlar om tre olika personer vars liv vävs ihop i slutet av boken.

Det är Leo som är 17 år, som inte orkar med skolan utan vill bli rockstjärna. Eller kanske gitarrhjälte som han säger när läraren frågar i skolan, vilket alla dessutom retar honom för. Han hoppar av 9:an och börjar som gitarrlärare och på det individuella gymnasie programmet. I samma veva träffar han Dilek som kommer ifrån Turkiet och blir förälskad.
Dilek är den andra personen vi får följa. Hon och hennes familj har flyttat till Varberg från Stockholm och de försöker få rätsida på en ganska kaotisk tillvaro. Pappan är sjuk och storasystern har försökt att ta sitt liv. Inget är enkelt hemma hos Dilek.

Den tredje personen vi möter är Selahttin som bor i Turkiet med en kompis. Han studerar på universitetet och är förälskad i Ceylan. Han vill gifta sig med henne och förbereder sig på alla sätt. Det första han måste göra är att bli man. Det hjälper hans kompis honom med genom att ta med honom till en av bordellerna i staden.

Som sagt, deras historia är först varsin för att sedan stråla samman i en och samma. Jag gillade att läsa om hur han släntrar upp för Bäckgatan eller Södergatan, eller går på strandpromenaden med Fästningen i bakgrunden. Dessutom var det en bra bok om att försöka leva sitt liv trots att omgivningen kan vara fördömande och kontrollerande.
Berättelsen är delvis självbiografisk vilket man kan läsa om i Hallands Nyheter som pratade med Martin Svensson om boken. Läs intervjun här.
Martin Svensson har gett ut två böcker tidigare, men detta är hans första ungdomsroman. Innan han blev författare hann han släppa 4 skivor under sitt eget namn och 3 med bandet Nina Rochelle. Så man kan säga att Leo i boken kom att klara sig ganska bra.

ISBN 9789132157370


Inga kommentarer: