onsdag 4 augusti 2010

Precious = Värdefull


Ännu en bok som får det att göra ont längst in i själens alla vrår. Precious av Shapphire var riktigt bra, men verkligen obehaglig. Den handlar om att resa sig och ta sig fram trots att man inte har något eller någon. Ingen familj som älskar dig, inga vänner, ingen utbildning och så van vid övergrepp av alla slag att du inte bryr dig om något längre.

Precious är 16 år och gravid med sitt andra barn. Far till hennes båda barn är hennes egen pappa. Hon var bara 12 år när hon födde sitt första barn, "lilla mongot" som hon kallar henne, som föddes med downs syndrom. Hon berättade på sjukhuset vem som var far till barnet, men ingen gjorde något. Hennes mamma blev bara arg och anklagade henne för att ha stulit hennes man. Precis som om Precious var en vuxen kvinna som valt att ta sin pappa till älskare och inte ett barn som blivit våldtagen om och om igen.

Precious helvete fortsätter ända tills hon blir utslängd från skolan när det märks att hon är gravid för andra gången. Precious är som sagt 16 år men hon har inte lärt sig att läsa och skriva. Ingen lärare har bemödat sig om att lära henne något, hon har bara setts som ett hopplöst fall. När hon får hoppa av skolan kommer hon i kontakt med en lärare som heter miss Rain och allt börjar förändras. Hon träffar tjejer i sin egen situation och för första gången är hon inte ensam.

Boken har även blivit film och även den är riktigt, riktigt bra. Men varning, både boken och filmen är obehagliga. Man lider, blir förbannad och gråter en skvätt!

ISBN 9789197843706

Inga kommentarer: