tisdag 21 september 2010

Farligt svartsjuk

Jag älskade verkligen Anne Cassidys En andra chans, en stillsamt dramatisk berättelse som hade mig i sitt järngrepp från sida nummer ett. Därför hade jag väldigt höga förväntnigar på hennes nya bok Besatt. Blev jag besviken? Skulle inte tro det. Den kvinnan vet hur man berättar en bra historia och hur spänningen ska stegras gradvis tills allt exploderar.
Eftersom Cassidy vill göra oss nyfikna så börjar hon berättelsen med slutet. Det är nyårsdagen och en ung man ligger blödande på marken. Kanske är han död, polisen har just hittat honom. Elise, som är bokens huvudperson, betraktar scenen och låter oss veta att hon anade att detta kunde hända.
I kapitel två hoppar vi bakåt i tiden, till oktober och Elise börjar sin berättelse. Hennes bror har kommit hem från sin tjänstegöring i krigets Irak. Men han har slagit ned en kille och åker i fängelse i ett år. Elsie är väldigt orolig för honom och för sin mamma. Men som tur är finns Carl vid hennes sida, Carl är killen hon älskar. De har kännt varandra sedan de var små, de bor grannar och Elise har alltid velat att de ska bli ett par. Men hon har så svårt för att visa vad hon känner, hon vill att Carl ska ta första steget. De är bästa vänner och de har hånglat ibland på fester, men sedan har inget hänt.
Nu har det börjat en ny tjej i skolan, Sandy, från USA. Hon och Carl blir ett par och Elise blir helt förkrossad. När Carl dessutom börjar att prata om att flytta med henne till USA för att gå på universitetet inser Elise att de måste stoppas. Hon ljuger, intrigerar och gör allt för att det ska ta slut mellan dem, kosta vad det kosta vill, Carl får inte lämna henne.
Även denna Cassidy bok har en stämning av undergång och av undertryckta känslor som gör att läsaren vet att detta aldrig kan sluta väl. Det är det som gör att man bara måste veta exakt hur illa det slutar.

2 kommentarer:

http://annettesbokblogg.blogspot.com/ sa...

http://annettesbokblogg.blogspot.com/

En liten nominering...

Jennie sa...

Tackar, vad glad jag blir! Nu kommer jag vara varm och luddig länge. Det är bra i höstmörkret.