onsdag 21 september 2011

Trasig!

Trasig är en ganska tunn liten bok på 45 sidor. Men det är inte antalet sidor eller antal ord som är det viktiga, det är så klar vad som står på dem. Mårten Melin har lyckat skriva en riktigt bra berättelse om kärlek, sex, svek och hur de val vi gör kan påverka oss. Det är faktiskt så att det är mycket svårare att göra en kort berättelse riktigt bra och läsvärd, men Melin lyckas. Jag upptäcker att jag tänker på boken eftersom Melin inte ger alla svar utan låter läsaren tänka själv, ja jag gillade verkligen Trasig.
Ja, vad får man läsa om då? Jo, det handlar om Max som går estetisk och Ida som går natur. I skolan hälsar de inte ens på varandra eftersom de tillhör olika världar. Max är punkare och Ida en fin rikemansdotter. Men det ingen vet är att brukar träffas, det handlar inte om kärlek utan mer om sex.
Men nu har Max träffat en ny tjej, Elin och blivit kär på riktigt. Han vill sluta träffa Ida, men det är lättare sagt än gjort. Max och Ida bestämmer iallafall att de ska ligga med varandra en sista gång. Det är såklart ett riktigt risigt beslut och sämre blir det när kondomen går sönder.
Jag antar att titlen på boken beror på flera saker, för det första den trasiga kondomen, för det andra verkar Ida vara lite känslomässigt trasig och för det tredje, Max känner sig trasig när han inte vet om Ida är gravid samtidigt som han är med Elin som inget vet.
Som sagt riktigt bra. Ganska perfekt att läsa under en lektion i skolan kanske? Ja, alltså en svenska lektion med läsning på schemat.

ISBN 9789186625382

Inga kommentarer: