fredag 16 december 2011

Blodröd väg

Här är den, årets kanske bästa bok! Blodröd väg av Moria Young har verkligen fått igång mig. En blandnig av Hungerspelen, Ful och ja, lite old school kärlek (dvs människa som gillar människa och inte vampyr, varulv eller ängel). Filmrättigheterna är redan sålda och jag fattar verkligen varför.
Jag var först lite tvekande till boken eftersom hennes språk är annorlunda och då menar jag att hon skriver talspråk. Young skriver han istället för honom, e istället för är och en massa annat. Men det är bara att vänja sig och fortsätta läsa för ett hejdundrande äventyr väntar på dig.
Boken utspelar sig i en postapokalyptisk framtiden och människorna lever i en värld helt olik vår. Världen är torr och karg och det finns ings städer längre utan folk lever i små byar. Många vet inte vad som finns utanför de egna området där man bor. Ibland när det blåser mycket och sanden flyttar sig kommer skelett av städer fram från krossartiden (vår tid), men ingen minns längre något om dem.
I denna värld bor Saba, hennes tvillingbror Lugh, deras lillasyster Emmi och deras far ensamma vid Silversjö. Fast någon sjö finns inte längre och tiderna börjar bli svåra för familjen. Saba kallar sig själv för Lughs skugga, han betyder allt för henne. Emmi står hon inte ut med eftersom deras mamma dog när hon föddes och Saba skyller det på henne. Men en dag kommer fyra ryttare ridande ur sandstormen, de dödar hennes far och tar Lugh med sig. Saba svär att hon ska hitta honom igen, kosta vad det kosta vill.
Men börjar äventyret. Saba måste ta med sig Emmi och lämna deras hem för att hitta Lugh. Hon känner ingen eftersom hon knappast har träffat någon annan än sin familj under sitt 18-åriga liv. Men hon kommer ihåg att hennes far har sagt att hon ska ta sig till Mercy om något händer honom och dit har hon fått en vägbeskrivning. Men lever Mercy eller vad har hänt? Och varför tog männen Lugh. Sen händer det sååå mycket och hon träffar en kille som heter Jack under resan och han är världens mest irriterande. De gillar varandra sjukt mycket men Saba vill inte eftersom hon måste hitta Lugh, inget fr komma i hennes väg, inte ens kärleken.
Min GUD så BRA!ISBN 9789129677096

Inga kommentarer: