onsdag 4 januari 2012

UMBRA

UmbraUmbra är en seriebok som påminner om Alice i underlandet. Fast det land som Ethel kommer till är mycket, mycket värre än underlandet. Elin Fahlstedt som författaren heter har blandat olika stilar och tagit bitar från klassiska sagor, bandat med lita manga, skräck och skapat något nytt.

Ethel är föräldralös och bor hos munkarna på klosterskolan. När det är blodmåne är det förbjudet för barnen att gå ut eftersom barnätarna är ute då. Men Ethel tror att munkarna ljuger om barnätarna och att de döljer något. Hon vet att månen blir sådan när solens strålar inte når den och hon tänker ge sig ut under blodmånen. Hon söker dessutom sin far, mannen utan skugga. Han kallas så eftersom allt Ethel har kvar av honom är ett foto och där har han ingen skugga. Barnen på klosterskolan och Ethel tror att han kanske är vampyr, för människor har väll skuggor, eller?

Men inget blir som hon tänkt sig. Munkarna märker att hon smiter ut och jagar henne. Av en slump hittar hon en öppning till Umbra, en annan verklighet. Det är dit våra skuggor går om natten då vi sover och det är inget trevligt ställe, speciellt inte för barn. Umbra träffar demonen Batra som ger henne en påse med grejer som kan skydda henne. Hon fattar inte hur eftersom det hon får är vatten och pinnar. Men Ethel tror att svaret på vem hennes pappa är finns i denna världen som är full av farligheter och konstigheter. Men hon träffar också vänner som Räven och Tisteln.

Spännande och annorlunda, für alle!


ISBN 9789186509026

Inga kommentarer: