fredag 6 juli 2012

Svarta vingar- Kja Kja! Kja Kja!


Svarta vingar (inbunden)
2010 fick David Almond ett av de finaste priserna en barn- och ungdomsgörfattare kan få, H,C. Andersen-medaljen. Det tycker jag han förtjänar, för han är kusligt bra. Almond gillar att skriva om motsatser som verklighet och fantasi, liv och död, ont och gott, ja ni fattar. I Svarta vingar handlar det om flera, om att vara barn och samtidigt vuxen, om när lek blir till allvar och vem är god och vem är ond?

Liam är 13 år, snart 14 och han bor med mamma och pappa på den idylliska engelska landsbygden. En sommardag när han och hans kompis Max är i skogen börjar de följa efter en kaja som beter sig märkligt. Fåglen leder dem till en gammal ruin och inne i den hittar de en nästan nyfödd baby.

Babyn bli starten på en mängd händelser, den gör så att Liam träffar fosterbarnen Oliver, en 15-årig flykting från Liberia och Crystal som har haft det riktigt jobbig. De gör att Liams värld blir större och han vill verkligen vara deras vän. Men han vet egentligen inte så mycket om dem.

Hans egen kompis Max har träffat en tjej och har blivit vuxen eller tråkig som Liam säger. Själv är han fortfarande med i killarnas vilda krigslekar med ormar och knivar. Så finns det en kille Liam hatar, Nattrass. De bråkar hela tiden och utmanar varandra, man fattar att det inte kommer att sluta bra.

Jag gillade verkligen boken, den tar oväntade vägar och vrider på saker och ting så det goda kanske inte är så gott och de onda inte fullt så ont. Alltså inget svart eller vitt här inte.


ISBN 9789150218015

Inga kommentarer: