torsdag 5 juli 2012

Matchad

Jag vet inte om det är tack vare Hungerspels-triologin som gör att det nu kommer en hel drös med böcker som utspelar sig i en framtid där vi definitivt inte skulle vilja befinna oss. Matchad av Ally Condie är en av dessa dystopier som i likhet med Hungerspelen innehåller ett triangeldrama med två killar och en tjej.

Cassia är 17 år och lever i en värld där Samfundet bestämmer allt, vad du ska jobba med, vad du ska äta till lunch, hur mycket du ska idrotta, vem du ska gifta dig med och när du ska dö. Varje steg du tar övervakas noga och håller du dig inte inom Samfundets bestämda gränser så straffas du.

Boken startar när Cassia är på väg till sin matchningsbankett tillsammans med sin barndomsvän Xander. Det är där de ska få se sina framtida män och fruar via en bildskärm. Folk från samma del av Samfundet brukar inte matchas. Men Samfundet har bestämt att Xander och Cassia ska paras ihop fast de bor på samma gata till och med. De blir glada båda två, de gillar varandra massor och kan nog bli lyckliga som gifta. På banketten får alla ett chip med info om sin match som de ska ta hem och läsa på.

Och allt är frid och fröjd tills Cassia ska kolla chipet, då dyker nämligen bilden på en annan kille upp. Det är dessutom en kille som hon också känner, har Samfundet gjort fel? Xander älskar hon som en vän, men hennes känslor för Ky är något annat.

Mmm, gillar du böcker som Ful, Hungerspelen, Rör mig inte och Blodröd väg då är detta boken för dig. Dessutom är denna försäljningssuccé del ett i en planerad triologi och ja, den slutar med en duktig cliff hanger.

ISBN 978 91 29 68068 3

Inga kommentarer: