måndag 4 april 2011

Ser mitt huvud tjockt ut i den här?

Ser mitt huvud tjockt ut i den här? (inbunden)Randa Abdel-Fattah bor i Australien och hon har ett egyptiskt-palestinskt ursprung. Det som händer i Ser mitt huvud tjockt ut i den här? är något som hon själv har upplevt. I boken har hon lagt till massor med humor, något som kanske inte var fallet i verkligheten. Hon har mött många fördomar och människor som tror att de vet hur muslimer är. Abdel-Fattah säger att humor är ett sätt att hantera människors schablonbilder.

Amal är 16 år och har bestämt sig för att bli heltidare. Det innebär att hon ska ha slöja hela tiden (inte hemma såklart) för att öppet visa sin tro. Hennes mamma (som bär slöja) och pappa är lite skeptiska, är det verkligen en bra idé? Men Amal vill och hon har bestämt sig att börja efter sommarlovet. Hon är skiträdd för vad hennes klasskompisar ska säga och tycka. Samtidigt försöker hon att inte göra en stor grej av det, hon är ju ändå samma tjej. Men redan första dagen inser hon att det inte kommer att bli lätt. Rektorn tror att det är hennes föräldrar som tvingar henne och anser att slöja inte ingår i skoluniformen. Hennes närmaste kompisar är så klart med henne, men Adam pratar inte med henne. Det tycker hon är riktigt jobbigt eftersom hon verkligen, verkligen gillar honom. I skolan finns dessutom überbitchen Tia och hennes vänner som försöker att göra livet surt för Amal. Men Amal är ingen mes, hon kan verkligen stå upp för det hon tror på och är rätt vass när det behövs.

Det som skiljer Amal från så kallade vanliga tjejer är hennes slöja. Annars nojar hon över samma saker som alla andra, vad ska jag ha på mig? Är mitt smink snyggt? Vad ska jag säga till Adam? Varför kan föräldrar vara så pinsamma? Men det som skiljer henne från andra är också att hon väljer att öppet visa sin tro och leva efter de regler som medföljer. Men genom att ha på sig slöja tror plötsligt folk att de vet vem hon är, en förtryckt kvinna, en terrorist och extremist.

Jag tycker boken var en riktig höjdare, rolig, viktig och med en hel del pirr. Adam och Amal är ett par jag kommer minnas.

ISBN 9789163853678

Inga kommentarer: