torsdag 31 mars 2011

De som går igen


Tänk dig att du är ute i en stor mörk skog, det har börjat att skymma och i skogen är det redan mörkt. Du är rädd, något eller någon jagar dig och du är ganska säker på att du aldrig kommer att lämna skogen. Så börjar De som går igen av Marcus Sedgwick. Det är en riktigt spännande bok som låter kalla kårar krypa längst ryggraden.


Berättelsen utspelar sig på 1600-talet och Peter och hans pappa har flyttat till en liten by där de försörjer sig som skogshuggare. De har flyttat massor av gånger, men nu vill Peter gärna stanna. Han har träffat Agnes, blivit kär och vill gärna skaffa sig ett liv i byn. Visserligen är byn ganska dyster och märkliga saker har börjat hända. Vissa hävdar att de döda inte stannar i sina gravar. Agnes mamma påstår att hennes pappa, som dött för några veckor sedan, besöker henne på natten. Även andra berättar liknande historier men ingen vill tro på dem.
Peters pappa Tomas fnyser åt allt och kallar det för vidskepelse. Hans största intresse är att dricka sprit, men Peter anar att han döljer något. Han tror att han vet mer om de odöda än han säger. Dessutom dyker ett följe med romer upp i byn och de tar kontakt med Tomas. Peter tjuvlyssnar och förstår att hans pappa verkligen inte är det han trott.
Ja, detta är en slags vampyrbok, men ändå inte. Vampyrerna i denna bok är mer monster-zombie-vampyrer, mer old school alltså. Boken avslutas med lite vampyrhistorik, exempelvis så var det en familj som brände sin döde släkting eftersom de hävdade att han besökte dem på nätterna. Det hände 2005...

ISBN 9789132159244


Inga kommentarer: