onsdag 22 april 2009

En riktigt overkligt bra dagbok

Idilia Dubbs Dagbok (inbunden)1851 försvann en skottsk 17-årig flicka vid namn Idilia Dubbs som var på resa med sin familj i Rehndalen. Inget spår fanns av henne och familjen fick resa hem utan henne. Hennes försvinnande fanns att läsa om i alla den tidens tidningar.

Men ca. 10 år senare fick historien sin tragiska förklaring. Ett högt torn i en gammal borg vid Rhen höll på att rasa samman. Bygganadsarbetarna skulle riva det, men under arbetet fann de kvarlämnorna av en kvinna, högst upp i tornet. Det gick relativt snabbt för polisen att lista ut att de funnit Idilia Dubbs. För vid kroppen fanns ringar och halssmycken som tillhörde henne, men hur hade hon hamnat i tornet? Kroppen bar inga spår av våld och hon låg ihopkurad i fosterställning vid en av murväggarna. Men Idilia hade med sig sin resedagbok i tornet och där fanns förklaringen till hennes grymma öde.

Det som vi får läsa är en redigerad version av Idilias dagbok. Vissa blad var oläsliga och har jämförts med hennes andra dagbok (som blev kvar på hotellet) för att bli begripligt. Den som ville ge ut dagboken från början var Idilias bästakompis Genevieve.

Men när Genevieve ville ge ut den fick hon inte det för föräldrarna till Idilia (de framställs inte i ett vackert ljus i boken). Först när de var döda sökte Genevieve efter en utgivare till boken, men hon fick avslag. När Genevieve dött föll boken i glömska och hamnade hos en stiftelse av något slag tills den av en slump upptäcktes igen på 1990-talet. Det kan vi vara såå tacksamma för eftersom Oj vilken bra och gripande historia. Jag önskar bara av hela mitt hjärta att de inte funnit Idilias kropp, utan att hon rymt iväg med sin nyfunne älskare...SUCK!

Dagboken beskriver Idilias sista tio dagar i livet och de innehåller så väldigt mycket. Idilia har brutit sin förlovning med adelsmannen Henry, till sin mors stora förtret. Idelias mamma ville att ett giftemål mellan Idilia och Henry skulle ge henne (mamman) högre socialstatus. Men Idilia vägrar. Hon kallar Henry för en otrogen lögnare och vill inte ha med honom att göra. Därför är stämningen i familjen dålig under resan, som börjar med en lång båtfärd på Rhen. Men så träffar hon Christian på båten och blir förälskad. De går iland för en liten stadstur när båten ligger vid hamn och lyckas missa båten när den avgår. När de ska jaga ikapp båten med Idilias familj startar ett riktigt äventyr. De har inga pengar men de har varandra och så klart dyker Henry upp.

Idilias korta liv avslutas med tio intensiva dagar med kärlek, äventyr svek och passion. Förut visste jag inget om Idilia Dubbs öde, men nu är jag glad att jag fått ta del av det. Gör det du också, läs Idilia Dubbs dagbok!

Fast är den verkligen helt sann, det är frågan.

ISBN 9789189646025

Inga kommentarer: