onsdag 12 oktober 2011

Precious = värdefull

Precious (häftad)Ännu en bok som får det att göra ont längst in i själen. Precious av Sapphire var kanonbra, men verkligen, verkligen obehaglig. Den handlar om att resa sig och ta sig fram fast man inte har någon eller något. Ingen familj som älskar dig, inga vänner, ingen utbildning och så van vid övergrepp av alla slag att du inte bryr dig längre.

Precious är 16 år gammal och gravid med sitt andra barn. Far till hennes båda barn är hennes egen pappa. Hon var bara 12 år när hon födde sitt första barn, lilla mongot, som hon kallar henne eftersom hon föddes med downs syndrom. Precious berättade på sjukhuset vem som var pappa till hennes barn, men ingen gjorde något. Det enda som hände var att hennes mamma blev galen och anklagade henne för att ha stulit hennes man. Precis som om Precious hade valt att ta sin pappa till älskare och inte blivit våldtagen om och om igen.

Precious helvete fortsätter ända tills hon blir utsparkad från sin skola eftersom hon är gravid (hon kan ha dåligt inflytande på de andra eleverna). Hon kan inte läsa och skriva, ingen lärare har brytt sig tillräckligt, hon har bara setts som ett hopplöst fall. Men när hon får sluta skolan kommer hon i kontakt med en lärare som heter miss Rain och saker börjar hända. Hon träffar tjejer i sin egen situation och fattar att hon inte är ensam.

Boken har blivit till film och den är också väldigt bra. Men varning, båda är riktigt obehagliga. man lider, blir förbannas och gråter.

ISBN 9789197843706

Inga kommentarer: