fredag 10 augusti 2012

Zelda - junis galna kompis?

Zelda 2. Kampen fortsätter (häftad)
Smakprov
I förra inlägget skrev jag om att Zelda liknar Juni (fast ändå inte, kanske är Juni snällare). I början av året kom Neidestams andra bok om Zelda med titlen Zelda - kampen fortsätter. Zelda är helt fantastisk och helt galen med hårtoffsar i armhålorna och ständig stubb på benen. Hon kämpar mot patriarkatet, klassamhället och allt som kan vara förtryck. Hon är orädd, oblyg och sa jag fantastisk?

På Lina Neidestams blogg står det så här om Zelda: Hjältinnan Zelda är en idealistisk, bloggande åttiotalistsnärta som med dubbelmoral och ihåliga argument slåss mot de patriarkala väderkvarnarna.

Zelda har belönats med Stora Ponduspriset och Adamson-statyetten (Stooort och fiiint pris och Sveriges första seriepris som delas ut sedan 1965 varje år av Svenska Serieakademin).

Zelda är alltså en riktigt kul strippserie om en kaxig och gapig feminist med stora drömmar men dålig på att få något att hända. Det jag också gillar är att under det roliga finns ett allvar. Fast det är sån humor jag gillar, oftast inte kul om det inte känns på riktigt.

ISBN 9789186003937

Inga kommentarer: