onsdag 1 augusti 2012

Strimmor av hopp

Strimmor av hopp (inbunden)Ruta Sepetys är född och uppvuxen i Detroit men hennes pappa kom ifrån Litauen. Under hela sitt liv har hon hört berättelsen om hur hennes pappa flydde undan Stalins utrensningar på 1940-talet. Ruta upptäckte att detta var en historia som inte många berättat något om, så hon bestämde sig för att göra det genom Strimmor av hopp.

1939 ockuperade Sovjetunionen (dagens Ryssland) Estland, Lettland och Litauen. Människor som ansågs sovjetfientliga skulle sättas i fängelse, mördas eller deporteras som arbetare till Sibirien. Det kunde vara läkare, jurister, författare, konstnärer och till och med bibliotekarier som betraktades som fiender till sovjet.

Lina är 15 år och bor med sin mamma, pappa och lillebror i Kaunas, Litauen. Allt börjar med att hennes familj väcks mitt i natten och blir gripna av den sovjetiska hemliga polisen. Lina förstår inte vad som händer, varför blir de arresterade? De får tjugo minuter på sig att packa var sin väska, sedan sätts de på ett lastbilsflak och forslas bort.

Linas pappa var inte hemma och de vet inte om han är i livet eller inte. Efter lastbilen blir de inknuffade i godsvagnar som kommer att ta dem till Sibirien. I Linas vagn finns alla möjliga människor, men mest kvinnor eftersom män och kvinnor har skiljts åt. Där träffar Lina Andrius för första gången. Han är sjutton år och skulle egentligen vara bland männen, men han låtsass vara psykisktsjuk för att vara med sin mamma. Lina och Andrius kommer att följas åt och bli förälskade trots allt hemskt de upplever.

Riktigt, riktigt bra bok som fick mig att gråta och läsa nonstop. Ta ett smakprov?

ISBN 9789132159589


1 kommentar:

Smelboorp sa...

Hej! vet du om det kommer komma fler böcker eller är detta den ända?