tisdag 16 oktober 2012

Försöksdjuret


För tredje året i rad delades Barnens Romanpris i P1 ut. Den bästa svenska barnboken från 2011, för 11-13-åringar, röstas fram av en jury med fem sjätteklassare. Marianne Strands Försöksdjuret kom tvåa i årets tävling (vann gjorde Bredow med Flyga högt). Boken är utgiven på LL-förlaget och där säger författaren att: -Djurförtryck är något som upptagit mig hela livet, en verklighet jag aldrig vänjer mig vid eller kan acceptera. Det märker man tydligt när man läser boken.

13-åriga Adina väntar på sin mamma som ska hämta henne på flygplatsen. Hon sitter och är sur eftersom det gick rätt dåligt när hon var hos sin pappa och hans nya tjej i helgen. Hon ska bli storasyster fick hon veta och hon är inte glad åt det, inte alls. När hon sitter där dyker en tjej upp och säger att hennes mamma är försenad och hon har lovat att hämta henne. Adina hänger med tjejen , några minuter senare kommer hennes mamma. Hon blev försenad eftersom någon skurit sönder däcken på hennes bil, som var parkerad utanför hennes jobb på strålskyddsmyndigheten.

Adina har blivit kidnappad eftersom hennes mamma jobbar på en forskningsavdelning där de håller på med djurförsök. Kidnapparnas krav är att djurförsöken ska upphöra eller börjar de exprimentera på Adina. I verkligheten vill de inte skada henne, de försöker istället få henne föstå varför de gör det de gör. Adina får se en video från sin mammas jobb och börjar förstå vad hon sysslar med. Hon får en chock när hon fattar vad det är hennes mamma jobbar med och i sin tur betalar för Adinas kläder, resor och grejer.

Har du inte tänkt på djurförsök innan så kommer du definitivt att göra det efter denna boken. Om du vill veta mer så in på djurensrätt eller/och på djurförsök.info.  
Inga kommentarer: