torsdag 1 november 2012

The Replacement


The Replacement (häftad)
The Replacement av Brenna Yovanoff passar fin-fint att läsa nu, alltså i Halloween-tider. Boken har en kusligt mörk underton som drar in läsaren i en riktigt spännande berättelse.

Mackie är sisådär 17 år och han är allt annat än vanlig, han är inte ens mänsklig faktiskt. Men han bor i en perfekt familj (mamma, pappa och storasyster) i en perfekt stad och i går i en perfekt skola. Men allt det där är bara yta och under ytan händer det läskiga och onaturliga saker.

Mackie är en bortbyting, fast inget troll. Hans syster såg när "något" kom en natt och tog hennes riktiga bror och ersatte honom med Mackie. Hon vet att det inte var Mackies fel och älskar honom ändå. Hon har skyddat och hjälpt honom hela hans liv. Även hans föräldrar vet att något är fel, men, never underestemate the power of denial, som det heter och det gäller hela staden. Barn försvinner spårlöst eller dör mystiskt i sina sängar, inget är som det ska i Mackies hemstad.

I vanliga fall brukar bortbytingarna dö, men Mackie har klarat sig. Men han är sjuk och blir bara sämre. Han är inte gjord för vår värld. Dessutom har hans riktiga släktingar börjat att sakna honom och söker upp honom. De kan göra Mackie frisk, men då måste Mackie spela deras spel med deras regler. Det har Mackie inte lust med, speciellt inte när ett nytt barn försvinner.

Grymt bra!
Inga kommentarer: