måndag 14 april 2014

14


14
Vissa böcker borde ha en varningstext, typ Har du tänkt göra något annat än läsa de närmaste timmarna - öppna inte boken. Detta var en sådan, en sida och så är du fast.
 
Alexandra-Therese Keining jobbar egentligen med film (gjort Kyss mig) och det märks i boken som handlar om fem 14-åringar under en enda helg. Boken heter 14 och den fick mig att minnas mycket av det som var riktigt sugigt med den åldern. Det låter kanske inte så upplyftande, men det var det ändå.
 
Allt börjar med att en kille går omkring i en skog, det är svinkallt, månen lyser och han bär något i sina armar. Han hör ett ljud och inser att han inte är ensam i skogen, någon viskar     -Hjälp mig. Sedan hoppar boken tillbaka två dagar och vi som läser får träffa bokens huvudpersoner. Fredrik är en av de mobbade killarna i skolan. Han sitter framför sin dator och kollar sin fb, inga av de nio i klassen som han frågat har addat honom som vän. Hans vänlista är 5 personer och han skäms. Carl-Henrik är inte heller populärast i klassen direkt men tuffare. Han är adopterad från Thailand och brukar skypa med sin biologiska mamma. Han har fått en lillasyster som är föräldrarnas biologiska barn och avundsjukan svider i honom. Billie och hennes mamma har det tufft, pappan är borta och allt Billie vill är att han ska komma tillbaka. Mamman gråter på kvällarna och Billie kan inte trösta henne. Mathilda känner sig som ett missfoster eftersom hon är den enda i klassen som inte har fått bröst. Killarna kallar henne plankan och hon hatar det. Hennes pappa är i hennes ögon en looser, han blir inte bjuden till kollegornas fester och är en ensam kille. Saga är småkär i sin storasysters kille (som man direkt fattar är ett äckel), han ger henne blickar och i hemlighet en fin snäcka som han plockat till henne. Ibland kommer han in till henne på kvällen och säger godnatt, det är deras hemlighet.
 
Alla fem har hemligheter som gnager i dem och som behöver komma ut i ljuset innan det går riktigt illa.
 
 
 
ISBN 9789187027567

Inga kommentarer: