måndag 28 april 2014

Udda verklighet

Udda verklighetÅ, jag gillade allt med Udda verklighet av Nene Ormes. Allt från utsidan, innehållet och baksidan. Av någon anledning tänker jag på filmen The lost boys som utspelar sig i en idyllisk liten stad där det inträffar bestialiska mord. På ytan, i dagsljus, allt lungt och fint, men så fort solen sjunker blir det läskigt och farligt.

Udda är en tjej i 20-årsåldern som lider av sömnlöshet, eller av att inte vilja sova för då drömmer hon så hemska drömmar. Hennes kompis, Daniel får nog en dag och bestämmer sig för att bevisa att det bara är drömmar, inget mer. Men ojojoj vad han har fel.

Det börjar med att Udda drömmer om en kvinna som blir jagad av något ned i en avloppsbrunn på bangården. Udda kan känna hur klor och tänder river sönder henne innan hon vaknar. Udda berättar för Daniel som säger, kom vi sticker dit så ska jag visa att inget har hänt där. Udda orkar inte, men Daniel sticker dit och sedan hörs han inte av mer. Udda förstår att något har hänt, något riktigt hemskt och att hon måste rädda honom på något sätt.

Udda märker att hennes drömmar hjälper henne, hon drömmer om en kille som heter Hemming och hon fattar att han är något annat än människa (Nej, han är inte vampyr, varulv eller ängel). Genom drömmen förstår hon att han kan hjälpa och när de ses förstår Hemming att Udda är en av dem, en av de sära.

Det finns en del två också, Särskild och den kommer du också att vilja läsa när ettan är klar, tro mig.ISBN 9789173552981

Inga kommentarer: