tisdag 10 februari 2015

Huset mittemot


Huset mittemotUtan en enda droppe blod har vi här en riktigt riktigt spännande bok. Huset mittemot av Alex Haridi är en sån där bok med krypande spänning och en känsla av att något, kanske allt, kommer att gå fruktansvärt fel.

Allt börjar med historien om Jonathan Andersson. En historia som alla i det lilla samhället känner till. Den nittonde oktober 1992 cyklade Jonathan Andersson hem från skolan. Han åt sitt mellanmål och gjorde sina läxor. Sedan gick han upp på vinden och hängde sig. Han var bara tretton år gammal. Så går historien och huset som detta hände i är nu ett ödehus och mittemot huset bor Joel som är lika gammal som Jonathan var när han hängde sig.

Joel bor med mamma och storasyster, någon pappa finns inte med i bilden. Han har en bästa kompis, Kalle, som han känt i en evighet.
Joel verkar tycka att livet inte vill ta fart, att inget händer och att allt är samma. Det roligaste man kan göra är att hänga på stormarknaden och kolla på folk, inte så kul.

En kväll har Joel, Kalle och en tjej som heter Molly varit ute och festat. De kommer på att de
behöver mer sprit och att det kanske kan finnas i ödehuset. Därför krossar de ett källarfönster och tar sig in. Joel tycker att det är konstigt att ödehuset är så rent, det borde vara skitigt när ingen bor där. Kalle och Molly går till köket och Joel går på upptäcksfärd och hamnar i Jonathans gamla rum. Han sätter sig på golvet och somnar. När han vaknar ligger han nedbäddad i sängen, Jonathans säng, hans egna kläder är borta. Någon har lagt fram andra kläder till honom, Jonathans gamla?

Joel tar sig snabbt och skärrad hem. Han berättar inget för någon, men han känner att han måste få veta vad som hände med Jonathan, vem var han och vad hände egentligen i huset. Dessutom har han sett bilder på Jonathan och de är verkligen lika varandra.

Boken handlar också om att växa upp, att vara tretton, både vuxen och barn, hur skitjobbigt det kan vara. Personerna runt Joel är också spännande, som Kalle som håller på att misslyckas helt i skolan och som vet att han aldrig kommer lämna orten. Joels storasyster som måste springa en mil när hon ätit två salladsblad och Jonathan Andersson, vad och varför hände det?

ISBN9789163882012

 


 
 


Inga kommentarer: