tisdag 17 februari 2015

Järnprovet

Holly Black och Cassandra Clare, två riktigt, alltså RIKTIGT bra författare har bestämt sig för att skriva en fantasyserie tillsammans. Holly Black har bland annat skrivit Mörkrets tjänare och Berörarna-serien. Cassandra Clare är mest känd för sin serie The Mortal Instruments som blev film för något år sedan. Detta kan bli hur bra som helst!

Järnprovet är den första av fem delar i den nya serien Magisterium och nu börjar min väntan på bok nummer två.

Först tyckte jag att de lånat lite väl mycket från Harry Potter. Hör här: En pojke överlever mirakulöst en massaker där alla dör, även barnets mamma. Han bryter benet vilket gör honom halt resten av livet. Det är en ond kaosmagiker som kallas Dödens fienden som ställer till med detta blodbad. Fienden vill ha världsherravälde, inget mer, inget mindre. Pojken måste åka till en skola för magiker och får två vänner, en tjej och en kille. Dessutom finns det en kille, Jasper, som blir hans fiende.

Men om man som jag väljer att strunta i att det finns en hel del likheter så är det en riktigt spännande bok och gillar du Harry kommer du att tycka om Call. Vi tar det igen.

Call är 12 år och bor någonstans i USA. Han passar sådär in i skolan, mycket bråk med lärare och andra elever. Call kan inte något om magi mer än att hans pappa har sagt att alla magiker är onda, han ska aldrig lita på en magiker, magiker dödade hans mamma och Call ska absolut inte gå i magikernas skola Magisteriet. Men Call måste som alla andra barn till magiker komma och avlägga ett prov för skolan. Om du har magiska förmågor måste du lära dig hantera dessa annars kan det gå illa för dig och folk runt dig. Call och hans pappa har en enkel plan, Call ska misslyckas. Vad de än ber honom att göra så ska det göras så illa det går. Men Call misslyckas liksom för bra och blir antagen som lärling till en av de mest betydelsefulla magikerna på skolan.

Precis som i Harry P så finns det en riktigt ondskefull och mäktig skurk som kallas Dödens fiende. Det finns också en utvald eller i boken väntar alla magikerna på en lärling som ska visa sig behärska kaosmagi och vara den utvalde.

Holly och Cassandra säger att de vill att vi som läser ska bli överraskade och förvånade när vi läser och det blev jag. De sista sidorna i boken förändrar allt och man sitter där och tänker ojojoj, hur ska det gå? Hur blir det nu? När kommer nästa del?

Så till er som gillar Harry Potter, Cassandra Clare och Holly Black gör också det. Det märks i boken och jag tänker att det kanske är en liten hyllning till Harry. För i Järnprovet byggs en helt ny värld upp och en helt ny berättelse med nya hjältar och skurkar. LÄS!!!


 
ISBN9789163874246

Inga kommentarer: