måndag 2 februari 2015

Maja och döden

Herregud, vad sorgligt, fint och bra! Maja och döden av Ann-Marie Ljungberg har gett mig en del att tänka på. Jag kan inte föreställa mig hur det är att få cancer eller någon annan livsfarlig sjukdom. Inte heller förstå hur det är att leva med en svår sjukdom. Men jag tror att Maja och döden ger en väldigt bra bild av hur det skulle kunna vara för en ung tjej med cancer. För känslorna och tankarna slutar inte snurra för att du är sjuk. Du kan fortfarande bli sur, arg, bråka och skrika och du kan bli kär.

Maja 13 år ligger på Östra sjukhuset i Göteborg, på barncanceravdelningen. Hennes mamma tycker att hon ska skriva dagbok för att få ut sina känslor och det är Majas dagbok som vi får läsa. Den börjar i januari och Maja är väldigt sjuk. Hennes mamma gråter hela dagarna (hon tror inte Maja märker det) och Maja förstår att det är riktigt allvarligt. Hon har inte varit hemma på en månad och inte varit i skolan på sedan augusti. Hon ligger där på sjukhuset och minns hur det var i klassen, vilka som var kompisar, vem som blev mobbad, hur hon och bästisen Anna började glida ifrån varandra. Maja skriver också om hur hon mår, om behandlingar hon får och om detta gör det nästan ont att läsa.

När boken börjar behöver mamman en avbytare på sjukhuset, en person som kan vara där och vaka när hon inte är det och då dyker Evalena upp. Henne vill Maja helst inte ha något att göra med, men hon visar sig vara en riktig klippa och en riktig vän. Vänner är något Maja har ont om nuförtiden, de gamla har slutat att höra av sig. Evalena är också den som vågar vara rak och ärlig mot Maja och tala men henne om döden som flåsar henne i nacken.

Men så blir Maja bättre och när skolan börjar på hösten kan hon börja i 8:an tillsammans med sin gamla klass. Läkarna talar om att det finns en risk för återfall, men det vill Maja helst inte tänka på. Hon är glad för att vara tillbaka i skolan igen. Men där är inget sig likt, hennes gamla bästis har fått nya vänner som verkar skratta åt henne i smyg, hon blir rätt ensam och väldigt utsatt. Så finns Leonard som Maja varit kär i ganska länge, men han verkar också ha förändrats.

Maja och döden påminner lite om Förr eller senare exploderar jag av John Green. En sorglig bok med massor av känslor!

ISBN9789173553681

Inga kommentarer: