onsdag 24 juni 2015

Kickar


I höstas läste jag en bok som hette Hjärnpunka av Staffan Cederborg. Jag valde den på grund av titeln. Och för att en jobbarkompis läste en sida högt och frågade om språket var för grovt för att boken skulle kunna användas som boktips på en bokfika. När saker sticker ut blir jag nyfiken. Hjärnpunka visade sig vara en riktigt bra och rolig bok för 11-14 åringar. 

Kickar är en ny bok av författaren och utspelar sig i ett somrigt Visby. Joel och hans kompis Kaspar gör inbrott utan att stjäla, mest för kickens skull. Istället lägger de till eller flyttar något i inredningen. Under det senaste inbrottet lägger Kaspar en dildo under täcket i en säng och Joel planerar att lägga sin favoritbok på ett sängbord. Men flickrummet han kommer in på har redan en likadan bok på sängbordet, fast i pocketform. Joel byter ut pocketboken mot sin inbundna och tittar sig fascinerat om i rummet. Den som bor här inne känns som en tvillingsjäl. Cornelia verkar hon heta. Hon är en tjej som han vill lära känna.

Detta låter ju som början på en underbar kärlekshistoria, vilket det i grund och botten också är. Men allt går snett och Joel flyr till slut med färjan till Stockholm, misshandlad, blodig, pank och ångestfylld. Han kan ha begått ett hemskt brott....

Den här boken är jättebra, tycker jag! Den är oerhört skickligt skriven med ett driv och ett tempo som gör att man glömmer bort att det är sen kväll och att man borde sova. Vad är det som har hänt? Hur ska Joel krångla sig ur den här härvan? Ska det bli han och Cornelia?

En bok för dig 15 år och uppåt som gillar spänning och tempo!

ISBN: 9789172997011

Inga kommentarer: