onsdag 9 september 2015

Röd Drottning

Okej, boken påminner om Divergent, Hungerspelen, Blodröd väg och Cinder, men den är ändå något helt eget. Röd drottning av Victoria Aveyard är sjukt spännande och ni som gillar dystopier med våld, kärlek, blod och död kommer gilla denna riktigt braiga början på en ny serie.

Röd drottning utspelar sig i en värld där människor är uppdelade i två delar. De med rött blod, de röda, är arbetare, tjänare och de lägsta i samhället. De med silverblod, de silvriga, är samhällets topp och de har också speciella krafter. En del kan använda tankekraft, en del är super snabba eller starka. Andra kan skapa eld med sina bara händer. De silvriga är grymma härskare som håller de röda på mattan genom terror och hot.

Mare är 17 år och en av de röda. Hon väntar på att skickas ut i krig som hennes bröder före henne. Där väntar en säker död som för många andra av de röda. Men en kväll träffar hon på en främling som visar sig vara prins i kungariket. Han fixar en plats åt henne på slottet och hon börjar samma dag som det ska väljas en prinsessa åt Cal som han heter. Prinsessuttagningarna går ut på att prinsessorna visar upp sina krafter för adeln och prinsen.

Mare ska bara servera och hålla sig i bakgrunden. Men när en av prinsessdeltagarna börjar utöva sin kraft på henne reagerar hon instinktivt och skyddar sig. Det visar sig att hon har en egen kraft, hon kan styra elektricitet.

De silvriga blir galna, en röd ska inte ha några krafter. Kungafamiljen hittar på en lögn och fixar det så att Mare ska giftas med den yngre av prinsarna, Maven. De säger att hon egentligen är en silvrig adlig flicka som kommit tillrätta igen. Mare har inget val, de dödar hennes familj, henns by om hon inte samarbetar och gör som de säger.

Mare hatar de silvriga, de har tagit allt ifrån henne. Men för prins Cal börjar hon känna saker som hon verkligen inte vill göra, han är en av dom. Ändå vill hon mest vara nära honom. Men hon ska gifta sig med hans lillebror. Dessotom finns det en kille kvar i hennes by som gör allt för att få henne att komma hem till honom igen.

Fortsättningen kommer nästa år, Glass sword. HATAR att vänta.

ISBN 9789176452905

Inga kommentarer: